Przesunięty przez: Gaydek 24-06-2010, 13:37 |
Kodowanie kluczyka dziwny problem |
Autor |
Wiadomość |
adin [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2010, 13:27 Kodowanie kluczyka dziwny problem
|
|
|
Witam wszystkich.Od niedawna jestem posiadaczem Pumki. Po wymianie baterii niestety nie moge otwierac i zamykac samochodu za pomoca pilota.Przerobilem wszystkie opisy tego problemu ale w moim przypadku diodka od Immo nie swieci sie gdy przekrecam kluczyk do pozycji 1. Dodam tez ,ze zegarek jest zepsuty (swieci sie ale nie wyswietla godziny). Mozliwe ,ze przyczyna lezy gdzies w bezpieczniku??
Prosze o pomoc. |
|
|
|
|
rafalski69
1.4 i 1.7
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Pacific Green
|
Wysłany: 24-06-2010, 14:53
|
|
|
kolego jżeli twierdzisz że zegarek jest zepsuty to dlaczego go nie wymienisz?
Aha tak coś dla zasad musisz zapoznać sie z tym http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=1574 ( zawsze działa i ludzie szybciej odpisują ) |
|
|
adin [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2010, 15:03
|
|
|
Dzieki za odpowiedz:) Lektura przerobiona. Wlasnie z ta wymiana to nie tak latwo bo mam jeszcze inne wydatki np.tlumik. Jezeli ten zegarek bedzie mial cos wspolnego z problem kodowania to wtedy go wymienie. Jak myslisz w czym moze byc problem? |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 24-06-2010, 15:18
|
|
|
Problem może dotyczyć zegarka, bo skoro jest zepsuty, to skąd wiadomo, że dobrze wyświetla diodę immo?
Druga sprawa, sprawdź czy na pewno przekręcasz kluczyk do pozycji I (acc.), a nie od razu do II (zapłon).
Możesz spróbować "na czuja". Skoro dioda nie pokazuje tego czego trzeba, po prostu postaraj się zaprogramować bez jej pomocy, robiąc wszystko w ustalonym czasie. Dioda powinna się zaświecić po ok. 5-10 sekundach. Później masz jeszcze chwilę, ok. 20-30 sek. na zakodowanie pilota. |
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
|
|
|
|
|
adin [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2010, 15:27
|
|
|
Probowalem juz kilkanasie razy ale nic nie idzie:) Cos czuje ,ze bede musial otwierac i zamykac drzwi kluczykiem.Mam jeszcze takie pytanie-te czynnosci mam wykonywac w samochodzie czy na zewnatrz?
Opisze jeszcze jak to robilem.
1.Przekrecenie stacyjki na poziom 1 (zaswieca sie podswietlenie zegarka)
2.wyciagam klyczk.
3.Trzymajac > naciskam 4 razy >> Wtedy na pilocie dioda swieci co 0,5 sek 5 razy.
4.przekrecam stacyjke na poziom 2. |
|
|
|
|
rafalski69
1.4 i 1.7
|
Wysłany: 24-06-2010, 15:29
|
|
|
ale jak wyciągniesz to skieruj go grotem w stronę tej tam "centralki" ( tego czarnego ) co jest w podsufitce przy lampce |
|
|
adin [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2010, 15:32
|
|
|
Tak tez robie. Dioda na kluczyku miga ,a jednak nie dziala.Co moze byc przyczyna?? |
|
|
|
|
rafalski69
1.4 i 1.7
|
Wysłany: 24-06-2010, 15:35
|
|
|
Wiec tylko i wyłacznie ten zegarek nie wprowadza cię w tryb programowania. Będziesz go najpierw musiał wymienić |
|
|
adin [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2010, 15:36
|
|
|
Mam tez kilka innych problemow ale to juz chyba na nowy temat. Problemy dotycza ogrzewania i klimatyzacji. |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 24-06-2010, 17:01
|
|
|
Jeśli dioda w pilocie miga, to pilot powinien się zakodować. Dziwne, ale tak to wygląda. aha - zegarki są do kupienia na Allegro, nie jest to jakiś duży wydatek. |
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
|
|
|
|
|
rafalski69
1.4 i 1.7
|
Wysłany: 24-06-2010, 17:06
|
|
|
Opoya, Wcale nie musi jeżeli nie ma łączności z kompem od centralnego to go nie zakodujesz a będzie wyglądać tak jakby się kodował |
|
|
adin [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2010, 17:36
|
|
|
Witam was ponownie. Wymienilem zegarek na nowy i mam w nim taki sam problem... Wyswietlacz sie podswietla ale nie pokazuje godzin ani minut. Dioda od immo takze bez zmian. W czym moze lezec problem?
[ Dodano: 24-06-2010, 22:23 ]
Mozliwe ,ze jest cos pomieszane z kablami od radia. Musze podjechac do kogos kto sie na tym zna i rozwiazac problem. |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 25-06-2010, 00:23
|
|
|
Jeśli pilot nie ma łączności z modułem od centralnego, to nie tylko się nie zakoduje, ale i nie pokaże quasi-zakodowania diodą.
Poza tym jeśli pilot nie ma takiej łączności, nie otworzysz/zamkniesz nim samochodu - a przed wymianą baterii pilot działał. |
|
|
|
|
|
adin [Usunięty]
|
Wysłany: 25-06-2010, 11:09
|
|
|
To co moze byc nie tak?? dziwi mnie ten felerny zegarek...podswietla wyswietlacz a nie pokazuje godzin i minut ani dioda od immo sie nie swieci , a wymienilem na nowy. Jak myslisz?Moze byc cos pomieszane w kablach i czy ma to zwiazek z tym iz nie moge zaprogramowac pilota do zamykania.
[ Dodano: 25-06-2010, 13:39 ]
Problem rozwiazany!!Wymienilem 2 bezpiecznik w efekcie czego rozwiazaly sie problemy: zegarka oraz dioday immo,ogrzewania i klimatyzacji,radia.Pilota odrazu zakodowalem bez zadnych problemow. Dziekuje wam za probe pomocy oraz opis kodowania pilota centralnego zamka. |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 25-06-2010, 12:45
|
|
|
A właśnie napisałam czy to tylko zegarek nie działa... a tu odpowiedź, że nie...
Jak widać najpierw sprawdza się zawsze bezpieczniki |
|
|
|
|
|
|