Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zegar temperatury
Autor Wiadomość
hary
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2011, 14:24   zegar temperatury

Witam mam problem z zegarem temperatury cieczy nie pokazuje temperatury, pozycja zero. Pytanie czy chcąc wymienić ten zegar trzeba kupić wszystkie zegary konsoli czy można wymienić tylko ten jeden. czujnik sprawny.
Pozdrawiam.

hary
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2011, 15:19   

Oddałem auto do mechanika aby wymienił czujnik stwierdził, że czujnik jest dobry i trzeba do elektryka, jest to poważny problem i niewiem jak się z tym uporać.

rafalski69 
1.4 i 1.7

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Pacific Green
Wysłany: 13-06-2011, 23:03   

Kolego ale tam masz dwa czujniki. Jest o tym napisane na forum. A mechanik jak to mechanik sprawdził tylko ten czujnik dwu pin-owy a ten co go nie widać z tą tak zwaną fajką założę się że nie. A to właśnie on jest odpowiedzialny za wskazanie temperatury a jeżeli chcesz sam mechanizm wskazania temperatury z licznika to zgłoś się do mnie mam coś takiego pod ręką u mnie.

hary
[Usunięty]

Wysłany: 14-06-2011, 05:27   

Witam.
Wiem o drugim i w związku z tym pytanie czy wykręcając ten czujnik zachodzi konieczność spuszczenia płynu chłodzącego? co do zegara kolego to się odezwę i dzięki za pomoc i proszę o jeszcze co do Pumy to jestem zielony. Wracając do czujnika jednopinowego to jest on gdzieś poniżej tego dwupinowego, prawdopodobnie poniżej cewki czy dobrze kumam. Jeżeli tak to którędy jest najlepiej dobrać się do niego.

bania 
MeganeII diesel(ble)

Wysłany: 14-06-2011, 07:50   

hary,
poczytaj ten temat http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=4047 jest tam dużo informacji

hary
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2011, 08:22   

OK. czytałem, ala za nic nie mogę odnaleźdź zielonego czujnika jednopinowego Puma 1,7 2000r może ona niema tego czujnika?

bania 
MeganeII diesel(ble)

Wysłany: 22-06-2011, 10:07   

hary, ten czujnik jest głeboko pod cewką. żeby go zobaczyć musiałbyś wyjąć aku i tą paczkę na aku. jest jakieś 5 cm pod tym czyjnikiem dwupinowym. w razie dużych trudności to możemy się spotkać. chetnie pomogę jeżeli będę mógł.
http://imageshack.us/phot...5/czujnikc.jpg/ (zdjęcie zaporzyczone z allegro) kolorem czerwonym zaznaczony czujnik a zielonym miejsce do którego jest przykręcona cewka

hary
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2011, 10:15   

Witam.
Znalazłem ten czujnik po odkręceniu aku. lecz na tym czujniku nie znalazłem żadnego przewodu jest tylko gwintowana końcówka i nie widać zadnego wiszącego przewodu.
Pytanie z której wiązki wychodzi i jak go szukać.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

[ Dodano: 28-06-2011, 10:48 ]
Ponawiam prośbę o pomoc gdzie idzie kabel z zielonego czujnika temperatury ponieważ ja wogóle go niemam lub proszę o pomoc w zdobyciu schematu elektrycznego na którym jest ten fragment który dotyczy czujnika temperatury.
Dziękuję z góry.

[ Dodano: 01-11-2011, 12:53 ]
Po wielu wysiłkach udało się ustalić, to nie czujnik, lecz zegar, kupiłem na allegro ale okazało się, że to również nie taki, z tyłu na desce jest naklejka dwie literki EF a ja kupiłem EC i nie działa, może ktoś z kolegów ma takie zegary.

Odpowiedz do tematu