Wariator czy zamiana. |
Autor |
Wiadomość |
mic1221
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1997
|
Wysłany: 17-10-2011, 21:22 Wariator czy zamiana.
|
|
|
Witam!
Po wymianie rozrządu okazało się że uszkodzony jest wariator zmiennych faz rozrządu.
Cena w ASO to 1672 zł, a nie mogę znaleźć go poza serwisem. Może lepiej było by się pokusić o używany , ale takiego też nie znalazłem.
Prosiłbym was o pomoc w poszukiwaniach tego ustrojstwa. Jeżeli jednak nic się nie znajdzie to może zrobić by SWAP silnika, na równie mocny lub mocniejszy aby nie stracić na dynamice?
Czekam na wasze propozycje. Z góry dzięki. |
|
|
|
|
Franek [Usunięty]
|
Wysłany: 17-10-2011, 21:48
|
|
|
mic1221, ja jeszcze na Twoim miejscu upewnił bym się u innego mechanika czy masz dobrze rozrząd założony. A nie koniecznie wariator uszkodzony. |
|
|
|
|
wojteks
Rok prod. Pumy: 1999
|
Wysłany: 18-10-2011, 07:42
|
|
|
Jeżeli przed wymianą rozrządu z silnikiem było wszystko w porządku a po wymianie od razu okazuje się że wariator jest uszkodzony to ja bym bardziej podejrzewał że mechanik coś kombinuje albo źle rozrządu ustawił i próbuje zrzucić winę na innych. sprawdź to |
|
|
|
|
mic1221
|
Wysłany: 18-10-2011, 14:44
|
|
|
Przed wymianą też były takie objawy. |
|
|
|
|
wojteks
|
Wysłany: 19-10-2011, 06:20
|
|
|
Generalnie za 1600 zł możesz kupić używany silnik ale nigdy nie wiadomo ile ma tak na prawdę przejechane i kiedy w nim walnie VCT. Po za tym dochodzą za pewne nie małe koszty wymiany całego silnika. Jeżeli twój silnik trzyma kompresję, nie bierze oleju i nie pije innych płynów a mechanik jest pewny że to usterka właśnie tego elementu to jego wymiana będzie najsensowniejsza. Nowa część to nowa część. Dużo kilometrów będzie musiało upłynąć żeby znowu się zepsuła. |
|
|
|
|
mic1221
|
Wysłany: 19-10-2011, 14:18
|
|
|
Wczoraj znalazłem ogłoszenie w na jakimś portalu , gdzie koleś oferował regeneracje owego koła. zadzwoniłem i powiedział że wykona to za 110 zł. Chyba zaryzykuje i wyśle. A czy po wymianie / regeneracji tego koła będzie duża różnica w mocy? |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 19-10-2011, 17:23
|
|
|
mic1221, IMO uszkodzony sam wariator to bardzo mało prawdopodobne. Bardziej obstawiam elektrozawór, który potrafi się zepsuć.
Zanim zaczniesz naprawiać, sprawdź diagnozę u innego mechanika. |
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
|
|
|
|
|
wojteks
|
Wysłany: 19-10-2011, 20:38
|
|
|
Nie chciałbym się ciągle powtarzać. I udawać że jestem fachowcem od wszystkiego. Mogę tylko podzielić się moimi doświadczeniami. Ja już regenerowałem u gościa w aleksandrowie. Po naprawie nie było żadnych różnic. Błąd nadal wyskakiwał. Po ponownym zdjęciu wariatora i go rozkręceniu okazało się że mało że tak na prawdę nic z nim nie zrobił to w dodatku budowa wariatora jest bardzo mocna i raczej się nie powinien psuć. Dopiero po wymianie elektrozaworu błąd zniknął. Oczywiście nie chcę nic negować bo fachowcem nie jestem ale ja z problemem się uporałem. Decyzja należy do ciebie |
|
|
|
|
mic1221
|
Wysłany: 19-10-2011, 21:48
|
|
|
A jaka orientacyjnie byłaby cena tego zaworu? Mechanik twierdzi że na wariatorze jest duży luz więc chyba to on jest uszkodzony. Rozrząd próbował korygować kilka razy ale nie dawało t efektów, więc to nie wina złego ustawienia. Nie znam się na tym więc zwracam się z pytaniami do was, to nie denerwujcie się na mnie jak coś , bo po prostu chce się czegoś nauczyć |
|
|
|
|
wojteks
|
Wysłany: 20-10-2011, 06:39
|
|
|
Nikt się na ciebie nie denerwuje. Ja rozrząd osobiście ustawiałem co najmniej kilka razy i mam takie dziwne wrażenie że gość nie do końca wie co robi i co mówi. Niestety trudno stwierdzić na odległość. Pamiętaj, że obrót wewnętrznej części wariatora względem zewnętrznej, o 20% jest normalnym zjawiskiem.
Elektrozawór zmiennej fazy to koszt ok 1100 zł. |
|
|
|
|
mic1221
|
Wysłany: 20-10-2011, 16:00
|
|
|
A czy objawy zepsucia tego zaworu są takie same jak wariatora? |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 20-10-2011, 18:23
|
|
|
Jak mechanik mówi "chyba jest uszkodzony", to... zmień mechanika...
Mechanicy nie znający się na Pumach najczęściej obwiniają (w zależności od objawów) uszczelkę pod głowicą lub wariator, bo... się na tym nie znają... |
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
|
|
|
|
|
mic1221
|
Wysłany: 26-12-2011, 13:36
|
|
|
Przepraszam że po tak długim czasie się odzywam, ale jakoś nie miałem czasu.
Wariator po regeneracji z zamontowaniu przyniósł poprawę osiągów , jednak silnik nadal pracował nie równo. Podłączyłem samochód do komputera i wykazało "wypadanie zapłonów na 4 cylindrze" wiec postanowiłem wymienić świece ( nie wymieniane od nowości ) na NGK. Po wymianie silnik zaczął wreszcie pracować równo, jednak po 2 dniach ponownie nierówna praca powróciła.
Czy przyczyna może być cewka zapłonowa, lub przewody? |
|
|
|
|
|