zami3
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1997
Wysłany: 30-01-2012, 14:35 dziwny odgłos, jęczenie jak zimny..
Witam Was,
mam problem z pumą. Mam 230tys. km przebiegu i nie wiem czy to nie coś z rozrządem, pompą wody, sprzęgłem lub podobnym. Wszystko zaczęło się wraz z mrozami, gdy odpalę silnik słychać takie "jęczenie", im wyższe obroty tym bardziej jęczy coś, nie słychać tego aż tak bardzo, jednak zastanawia mnie co to jest bo jak silnik się zagrzeje to to właściwie znika. Natomiast jak auto postawiłem w garażu ocieplanym na noc, to było ok. Nie wiem co to może być, macie jakieś pomysły? Dodam, że sprzęgło było nadpalone po prostowaniu przedniego pasa o drzewo ale nie ślizga się ani nic. Czy to coś z silnikiem bądź któreś łożysko?
zami3
Wysłany: 30-01-2012, 19:28
albo coś ze ssaniem związane?bo na ssaniu jest najgłośniej, wtedy słychać na postoju nawet, po jakimś czasie znika.
Może to pompa wody-woda troche przymarznie w nocy i ona jak pompuje to tak jęczy?
Ja bym też na pasek stawiał.. Zmarznięty piszczy, po rozgrzaniu ustaje. Otwórz może maskę i posłuchaj skąd dokładniej idą te dźwięki .
zami3
Wysłany: 31-01-2012, 20:17
własnie z okolic rozrządu, ale to bardziej w środku auta słychac niż na zewn. i gdy tylko auto sie zagrzeje to jest ok, bo dziś dokładnie zwracałem na to uwagę.
lewadzki [Usunięty]
Wysłany: 07-02-2012, 12:51
sharky, czy z tym piszczeniem nawiewu zima da sie cos zrobic ?
dzis po ok tyg odpalilem pumke i wlasnie cos mi tak troszke chwile piszczalo.
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Radiant Red
Wysłany: 07-02-2012, 14:02
lewadzki, u mnie też zawsze piszczy ale tylko jak są duże mrozy, a auto stoi dłuższy czas pod chmurką. Jednak piszczenie u mnie nie trwa długo, a czasami w ustaniu piszczenia pomaga kilkukrotne włączenie nadmuchu/nawiewu na chwilę na wyższy bieg i z powrotem na mniejszy. Piszczenie u mnie ustaje też kiedy wentylator od nawiewów trochę pochodzi bądź auto się lekko rozgrzeje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum