Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Centralny zamek
Autor Wiadomość
valdermus 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1997
Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 22-08-2012, 21:30   Centralny zamek

Witam, dzisiaj trochę poczytałem o zamkach centralnych są różne zestawy około 100zł.
Jak zauważyłem są tam siłowniki które jak myślę po naciśnięciu na pilocik ciągną linkę i otwierają nam wrota. Ale tutaj mam problemik bo w moim autku - w prawych drzwiach idzie zamknąć drzwi z kluczyka ale otworzyć już nie i drugi problem to nie otwiera mi się tylna klapa, jedynie można ją otworzyć ciągnąc za linkę, czyli jak dobrze myślę to centralny zamek rozwiąże mój problem ponieważ siłownik ciągnie linkę także wszystkie drzwi się będą otwierać i klapka też ?

I mam jeszcze pytanko czy jak jest zamek cnt. to będę mógł tak jak dawniej otwierać drzwi kierowcy ? Z góry dzięki i jeśli coś jest nie zrozumiałe prosze pisać.

rafalski69 
1.4 i 1.7

Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Pacific Green
Wysłany: 22-08-2012, 21:35   

Ok. Potrzeba nam rocznik pumy. Jak wygląda do niej kluczyk. Z tego co pamiętam to centralny zamek był w standardzie wszystkich pum ( ewentualnie proszę mnie poprawić ). Warto najpierw się przekonać czy puma ma może seryjny alarm ( czy jest zamontowany "moduł komfortu") Bo bez sensu pchać coś co już jest tylko trzeba to ożywić :razz:

valdermus 

Wysłany: 22-08-2012, 21:43   

Produkcja pumy 97, pierwsza rej, 98. Wątpię aby miała takie cos :) Ile takie cos kosztuje i proszę odp. na moje pytanie, dzieki ;d

Opoya 
Szarak ST225

Wysłany: 23-08-2012, 00:08   

valdermus, a dlaczego wątpisz? Pumy z całego okresu produkcji (w zależności co zamawiał pierwszy kupujący) mogły mieć fabryczny alarm, podwójne ryglowanie itp.
Nie pytaj się o ceny, bo to zależy od wielu czynników, m.in. od tego co obecnie masz w Pumie. Zajrzyj czy masz moduł, a jeśli tak to jaki. Zobacz czy masz tam (w okolicach modułu) wiązki ze złączami (na forum jest w kilku miejcach o modułach, wystarczy poszukać).

To że któryś zamek otwiera się z kluczyka, ale już nie zamyka (lub odwrotnie) jest niestety przypadłością aut w tym wieku, szczególnie jeśli właściciele nie używali zamków zbyt często. Spróbuj wlać do zamka krople lub dwie oleju silnikowego (najwygodniej strzykawką) i sprawdzić po jakimś czasie. W taki zresztą sposób powinno się konserwować zamki w Fordach (tych z kluczykiem - grotem).

PS. popraw swój post - §5 pkt 4! I zacznij wreszcie używać znaków przestankowych, bo to co piszesz czyta się okropnie!

Opoya ma wysublimowany gust (by foo)
Opoya [...] może wszystko (by Snaco)
Opoya [...] jesteś Boska (by Waluś)
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi :-) Uwielbiam Cie :-) (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)

valdermus 

Wysłany: 23-08-2012, 09:42   

Dzisiaj troszkę poszperałem w samochodzie i znalazłem ten moduł.

http://allegro.pl/ford-fi...2578925925.html

Ale nie wiem czy jest sprawny, nie mam pojęcia jak to sprawdzić.
Przepraszam za pisownie :)

tusia8510 
Tempus fugit...

Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 23-08-2012, 11:00   

Zrób fotę modułu, na nim jest napisane na co on działa (albo przepisz tu co jest na nim napisane). Zobacz ile wtyczek w moduł jest wpiętych, czy może są jakieś luzem.

valdermus 

Wysłany: 23-08-2012, 11:33   

W 100% taki jaki podałem link na allegro, wszystko tak samo opisane i te same przewody (wtyczki) podpięte.

Odpowiedz do tematu