Prawdopodobnie mam do wymiany wysprzęglik - po odpaleniu auta i wrzuceniu 1 biegu auto "charknie" czy coś podobnego po osiągnięciu 2 tys obr. dźwięk pojawia się za każdym razem po dopaleniu auta bez różnicy czy silnik jest zimny czy ciepły (auto ruszane na przejażdżkę) Pytanie tylko czy są jakieś mechaniczne/konstrukcyjne różnice pomiędzy wysprzęglikami z Pumy 1999 ale chodzi o miesiąc produkcji auta Dodam tylko że nie bardzo wiem gdzie znajdę miesiąc produkcji autka - która to książka (serwisowa czy z instrukcją obsługi)
Ten dzwięk, opisywany już nie raz na forum, to test ABS/TCS.
Jeśli występuje tylko raz (po każdym odpaleniu silnika) to wszystko jest w porządku.
Miesiąc produkcji, najlepiej i najdokładniej - sprawdź VIN samochodu.
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
Angelika [Usunięty]
Wysłany: 18-05-2010, 13:08
Jeszcze jeden dogłos prawdopodobnie dotyczący sprzęgła : jak odpalam auto i wrzucam wsteczny to puszczając sprzęgło mam odgłos jak by warkotu i tarcia o coś ale tyko przy puszczaniu sprzęgła na wstecznym biegu i gdy wrzucam pierwszy bieg ten sam odgłos pojawia się najczęściej jak auto jest nieruszane ale także podczas jazdy gdy wrzucam 1 bieg np na skrzyżowaniu i ruszaniu na zielonym Podczas wymiany wyżej wymienionego wysprzęglika poproszę mechanika o rzucenie okiem na sprzęgło może coś nie tak
Dziękuję za podpowiedzi
Angelika, przeczytaj jescze raz dokładnie mój post powyżej. Jeśli jest tak jak napisałam, to wysprzęglik nie ma z tym nic wspólnego (chyba, że dochodzą do tego jakieś inne objawy poza opisanym dźwiękiem).
Biegi pierwszy i wsteczny ZTCP nie są synchronizowane. Przed wrzuceniem "jedynki" spróbuj na wciśnietym sprzęgle wrzucić "dwójkę" i nadal trzymając sprzęgło wrzuć "jedynkę". Pomogło choć trochę?
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Melina Blue
Wysłany: 19-05-2010, 05:35
Opoya ma rację. Nie trać kasy i daj spokój wysprzęglikowi.
No chyba, ze chcesz faktycznie zostać oskubana z kasy przez mechanika
_________________ Miałam 1.4, mam 1.7, a teraz MB SLK, czyli nie ma jazdy bez gwiazdy
Angelika [Usunięty]
Wysłany: 20-05-2010, 11:40
Niestety nic nie pomogło Dodam tylko że jak kupowałam auto 2 lata temu to nie miałam problemu z wyżej wymienionymi dźwiękami - dopiero od roku zaczęło się pojawiać i było to sporadyczne a teraz jest codziennie Dziękuję za odp
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum