Wysłany: 26-03-2010, 19:46 Powyżej 6000 obrotów dymek i smrodek...!
No więc chciałem trochę przetestować moją staruszkę (13 lat to sporo jak na kota) i kręciłem ją wyżej niż zazwyczaj. Testy przerwałem powyżej 6000 obr./min. (jakieś 120km/h na 3 biegu) bo zaczął mnie dochodzić nieprzyjemny zapach.
Co to może być? Mam coś naprawiać czy po prostu pogodzić się z tym i już nie piłować tak "babci"...?
Ostatnio zmieniony przez jamaan 27-03-2010, 06:30, w całości zmieniany 1 raz
Ale co to był za zapach, skąd dymek szedł, były jeszcze jakies objawy?
_________________ Admin jest jak pogoda - trzeba zaakceptować, bo nic nie możesz zrobić, aby go zmienić
poldek [Usunięty]
Wysłany: 28-03-2010, 21:27
pewnie uszczelka pod zaworami poszła albo czujnik poziomu oleju i kapie olej, a przy takiej jezdzie czuć smrodek
jamaan [Usunięty]
Wysłany: 29-03-2010, 07:11
Boogie napisał/a:
Ale co to był za zapach, skąd dymek szedł, były jeszcze jakies objawy?
Zapach - dobre pytanie - po prostu jakby się coś paliło ale to nie był jakiś ostry zapach raczej dość delikatny. Na pewno nic w stylu palącej się gumy czy metalicznego smrodu palącego się sprzęgła czy silnika elektrycznego jak w pociągu. I troszeczkę białego dymu/pary gdzieś z pod maski -zauważyłem to przez okno kierowcy więc może gdzieś z lewej strony...? Od razu przestałem piłować i już więcej nie próbowałem.
Wiem, że mam jakieś simmeringi do wymiany i przez to wycieki oleju, ale czemu miałby się ten olej palić?
Aha, zauważyłem też trochę "czegoś mokrego" na środku ściany komory silnika (od strony kabiny) i ubyło mi troszkę płynu chłodzącego (nie jestem tylko pewien kiedy bo dawno nie sprawdzałem jego poziomu).
Czy możliwe jest, że przy wyższych obrotach silnika wzrosło ciśnienie płynu chłodniczego i wtedy on przez jakąś nieszczelność ochlapał ściankę komory silnika, i z tąd ten zapach i para/dym ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum