ThA-ReK
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 2001
Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 30-04-2010, 15:36 Nieszczelny układ chłodzenia
Witam
J/w - problem z ubywającym poziomem płynu chłodniczego.
Bardzo proszę o odpowiedź osobę, która wie co kryje się w miejscu oznaczonym czerwonym okręgiem (zdjęcie 1) - zlokalizowałem tam wyciek zaraz w miejscu przejścia dwóch rurek wgłąb samochodu.
Dodatkowo bardzo niepokoi mnie powierzchnia węży układu chłodzenia (zdjęcie 1 i 2) - jest tłusta - wąż jest jakby 'spocony'. Zauważyłem, że problem występuje tam gdzie węże zbudowane są tylko z gumy (bez usztywniającego metalowego oplotu siatkowego wewnątrz).
Te dwie rurki prowadzą do zaworu nagrzewnicy. Osadzone są na plastikowych rurkach będących częścią zaworu, plastik z którego są zrobione z czasem po prostu się kruszy. Jeśli w tamtej okolicy jest wyciek, to na pewno będzie się powiększał, albo po prostu któregoś dnia zatrzymasz się z powodu pary wydobywającej się spod maski.
IMO - zawór do wymiany.
Aha - w mojej Pumie rurki prowadzące z i do zbiornika wyrówawczego płynu chłodzącego nie są tłuste ani "spocone".
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
Wymien weze i zamocuj nowe cybanty. Problem zniknie z poceniem. Pumy juz maja swoje lata i gumy powoli juz siadaja w nich stosowane. Ja zastosowalem zamienik weza w postaci przewodu paliwowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum