Witam. Dziś zauważyłem że przy skrętach, tych ostrzejszych w kierownicy mi coś trze....jest to taki efekt jakby ktoś piasku nasypał w łożysko, ale tylko słychać bo sama kierownica chodzi lekko i wszystko działa. Tarcie jest jakby tuż przy kierownicy, wszystko chodzi sprawnie, wspomaganie raczej to nie jest bo przy wyłączonym silniku też mały skręt i to słychać. Wie ktoś co to może być? Czy to coś groźnego?
Miałem coś takiego rok temu. Zdjąłem obudowę stacyjki, przedmuchałem co się da i było ok. Po prostu jakimś cudem z nawiewu dostały się drobinki piasku i stąd te wnerwiające tarcie.
To dobrze że nic groźnego, tak też myślałem...muszę chyba jechać na przegląd nawiewu bo wymiana filtra kabinowego to za mało. Przez okno też mogło coś wpaść.
Katar [Usunięty]
Wysłany: 03-05-2009, 16:18
Mam to samo tarcie
sebastian22 [Usunięty]
Wysłany: 03-05-2009, 20:01
U mnie już chyba przeszło - pewno jakiś pyłek wpadł.
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 24-07-2009, 22:13
nalezy odkrecic te plastiki przy kierownicy i nasmarowac np smarem lub prysnac wd-40 miejsce w ktorym wystepuje tarcie. Przesmarowalem Katarowi ostatnio jak podjechal pod moj garaz i gra gitara... bo w Pumie nie ma prawa nic chrobotac
Pozdrawiam!
_________________ Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia...
Zahariash [Usunięty]
Wysłany: 27-04-2010, 18:13
Mam to samo, odkręciłem osłonę kolumny kierownicy i zlokalizowałem tarcie. Trze ten mały metalowy cypelek, pojęcia nie mam co to jest i jaką spełnia funkcję. Ten mały element jest ruchomy,tzn, że jak się go delikatnie dociska śrubokrętem to on się chowa, po czym znowu się wysuwa. Trze o plastikowy element zintegrowany z kierownicą. Macie jakieś pomysły jak wyeliminować to wkurzające tarcie ? Strzałką zaznaczyłem dokładnie miejsce gdzie trze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum