Wysłany: 07-10-2011, 09:22 Gaśnie przy zejściu z obrotów!!
Witam,
mam mały problem z moją Pumką. Od jakiegoś czasu gaśnie mi przy zejściu z obrotów. Wczoraj po podłączeniu pod komputer jedyny błąd jaki wyskoczył to był błąd czujnika prędkości samochodu. Co może być przyczyną, że auto gaśnie, dodam że tylko benzyna bez LPG. Puma 1.7 92 KW
Kusalek, gaśnięcie silnika przy wysprzęglaniu i zchodzeniu z obrotów to typowy objaw źle działającego czujnika prędkości. raczej tylko wymiana na nowy lub sprawny używany. dodatkowo możesz przeczyścić zawór powietrza dodatkowego (silnik krokowy-zawór bocznikowy czy jak go tam jeszcze zwą) bo on też ma duży wpływ na wolne obroty.
Kusalek, również się podpisuje to definitywny błąd czujnika prędkości pojazdu jest to ten czujnik w skrzyni do którego wchodzi linka od prędkościomierza z zegarów
Kusalek [Usunięty]
Wysłany: 07-10-2011, 21:34
witam,
mam pytanko gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik i czy dam radę sam go wymienić?
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Melina Blue
Wysłany: 08-10-2011, 06:30
Dokładnie, gdzie się znajduje, to nie pamietam, ale jest łatwy do wymiany, bo do jego odpięcia nie potrzeba nic spod maski demontować.
Gdy miałam brudną przepustnicę, odpięcie czujnika prędkości pozwoliło na jazdę bez niekontrolowanych wzrostów obrotów przy hamowaniu, ale skutkiem ubocznym było to, że gasł na niskich obrotach. - także albo masz czujnik odpięty, albo uszkodzony.
_________________ Miałam 1.4, mam 1.7, a teraz MB SLK, czyli nie ma jazdy bez gwiazdy
od góry raczej będzie ciężko przynajmniej jest tak w moim przypadku, ja wjechałem na kanał i przy skrzyni od góry zauważysz że wchodzi linka od prędkościomierza to na końcu tej linki jest ten czujnik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum