Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zdjąć koło pasowe wału korbowego?
Autor Wiadomość
Tast 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1997
Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 21-12-2011, 00:38   Jak zdjąć koło pasowe wału korbowego?

Hej,
Macie jakieś doświadczenie ze zdejmowaniem tego koła pasowego? Muszę wymienić uszczelniacz znajdujący się pod nim... TIS radzi użyć specjalnego narzędzia serwisowego :573: . Macie jakieś sposoby na to? Dla ułatwienia identyfikacji obiektu zarzucam foto :P :

BTW. I tak już sporo problemu miałem z odkręceniem śruby trzymającej to koło pasowe, a tu kolejny... :P .

wojteks 

Rok prod. Pumy: 1999
Wysłany: 21-12-2011, 08:16   

Powodzenia z tą robotą hehehe. Ja się więcej tego nie podejmę. Po pierwsze szczerze wątpię żeby to właśnie uszczelniacz ci przeciekał. Nawet jeśli zbiera ci się olej na śrubach bezpośrednio pod nim. Prawdopodobnie ścieka olej, który np: kiedyś wydobywał się spod uszczelki pokrywy głowicy. Koło pasowe wcale tak mocno nie siedzi i pierwszy lepszy, niewielki ściągacz sobie z nim poradzi. Ja kupiłem taki na ryneczku od jakiegoś dziadka i udało się. Po za tym jeśli nie masz specjalnego narzędzia to chyba raczej nie wydłubiesz starej uszczelki śrubokrętem. Będziesz musiał wyjąć całą pompę oleju a żeby to zrobić trzeba zdjąć najpierw całą miskę olejową i odkręcić tą czarną blachę osłaniającą rozrząd. Ale to wszystko to pikuś z zadaniem, które będzie cię czekało później bo będziesz musiał założyć pompę oleju, już z nową uszczelką na wał i to jest miszin inpasibul. Tak że upewnij się najpierw, że to właśnie z pod tej uszczelki cieknie bo robota jest przednia. Oczywiście ja jestem tylko mechanik amator heheh i może tylko mi się wydaje, że ta robota to mordęga bo brak mi umiejętności. Powodzenia

Tast 

Rok prod. Pumy: 1997
Wysłany: 21-12-2011, 15:35   

Nie przypuszczałem, że może być inne źródło 'wycieku' niż ten uszczelniacz.. Mi wyglądało na to, że to właśnie on się 'poci'. Sprawdzę to dokładniej... Tak czy siak coś będę musiał z tym zrobić :roll: .

Stev92 

Silnik Pumy: 1.6
Rok prod. Pumy: 2001
Wysłany: 25-12-2011, 18:54   

mi znajomy dotoczył i obrobił klucz do koła pasowego, idealnie się odkręca ;p

Odpowiedz do tematu