Witam
mam problemy z odpalaniem pumy zimnej jak również zagrzanej po ok 30 min i dłużej postoju tzn odpala tylko dużo kręcenia . Cewka, kable , świece wymienione, sprawdziłem przewody podciśnienia czyściłem krokowy , przepływke, przepustnice i wymieniłem filtry pow. i paliwa( dobrze założyłem bo też ma znaczenie).Komputer też nie wykazał nic strasznego więc zaczynam sie troche irytować Może pompa paliwa ?? może czujnik położenia wału( gdzie jest tak wogule) czekam na wasze opinie i porady.
Ostatnio zmieniony przez Opoya 11-12-2011, 17:09, w całości zmieniany 1 raz
Akumulator, alternator, połączenie między nimi sprawdziłeś? Kabel "masowy"?
Komputer nie wykazał nic strasznego - ale czy coś znalazł? Napisz czy były jakieś błędy, nawet nieistotne, Twoim zdaniem.
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
peter321 [Usunięty]
Wysłany: 11-12-2011, 22:15
Alternator sprawny, akumlator nowy zresztą rozrusznik kręci więc to raczej nic z tych rzeczy. Komputer zdiagnozował "uboga mieszanka " ale po wyczyszczeniu przepływomierza jest ok. Chodzi o to że po postoju dłuższym niż ok. 30 min trzeba troche pokręcić zanim zaskoczy i nie ma znaczenia czy silnik zimny czy ciepły.
Rozrusznik kręci, ale nie kręci
Może to jego wina.
Niestety przez net to szukanie przysłowiowej igły. Nie słychać co znaczy "trzeba trochę pokręcić"...
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
peter321 [Usunięty]
Wysłany: 12-12-2011, 18:42
kręci tzn działa i wprawia tłoki w ruch ale silnik nie odpala a pytam bo może ktoś miał podobny przypadek
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Radiant Red
Wysłany: 12-12-2011, 19:08
http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=4255 Miałem podobny problem ale nic z tym nie robiłem ponieważ działo się to bardzo rzadko. Zaraz jak kupiłem auto czasami potrafiło ono dłużej zakręcić przy odpalaniu. Aktualnie praktycznie w ogóle tego nie zauważam, nie wiem czym to było spowodowane.
Ktoś tam właśnie napisał że to może być pompka paliwa i właśnie też nad tym myśle. Próbował ktoś z czego innego zakładać bo oryginał troche za drogi jak na wartość auta
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum