Otwieranie bagażnika |
Autor |
Wiadomość |
BuLaS
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1997
Kolor Pumy: Jewel Green
|
Wysłany: 01-12-2011, 19:46 Otwieranie bagażnika
|
|
|
Witam.
Mam takie może i banalne pytanie ale jeszcze nie znalazłem sposobu na to , a wiec czy można w Pumie otwierać bagażnik od wewnątrz bo ja mam tak ze tylko mogę kluczykiem . Jeżeli są inne możliwości proszę o poradę jak.
Dzięki |
|
|
Zahariash [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2011, 20:37
|
|
|
Można... jak sobie zrobisz Pogadaj z Tastem to może Ci coś podpowie |
|
|
|
|
BuLaS
|
Wysłany: 01-12-2011, 20:39
|
|
|
Może się wypowie a jeżeli nie to napisze do niego Czytałem że gdzieś jest koło prawej lampy jakiś guzik muszę jutro spojrzeć czy u mnie takowy jest . |
|
|
Gaydek
admin
|
Wysłany: 01-12-2011, 21:10
|
|
|
BuLaS napisał/a: | Czytałem że gdzieś jest koło prawej lampy jakiś guzik muszę jutro spojrzeć czy u mnie takowy jest . |
Pytanie kontrolne... Od kiedy masz Pumę? |
|
|
|
|
BuLaS
|
Wysłany: 01-12-2011, 21:14
|
|
|
Z jakieś 2-3 miesiące , a w czym to może pomoc ?? |
|
|
Tast
Kolor Pumy: Moondust Silver
|
Wysłany: 01-12-2011, 21:16
|
|
|
Zgłaszam się .
W prawej lampie jest zamek, którego wciśnięcie do środka powinno otworzyć bagażnik (nie działa to podczas włączonego zapłonu i załączonym zamku centralnym). Czasami jednak się to psuje i nie działa w ogóle ...
Żeby móc otworzyć bagażnik od środka wystarczy wpiąć się równolegle pod obwód zasilania elektromagnesu odpowiedzialnego za otwieranie zamka bagażnika (12 V włącznik astabilny elektromagnes). Takie rozwiązanie działa, tak jak je podłączysz. Czyli może działać tylko 'po zapłonie' lub może działać zawsze .
Elektromagnes znajduje się po lewej stronie, pod lampą od strony bagażnika..
Jakbyś był zdecydowany coś takiego u siebie zrobić, to mogę zrobić parę fotek jak to u mnie wygląda . |
|
|
|
|
BuLaS
|
Wysłany: 01-12-2011, 21:20
|
|
|
Tast,
Przydały by się bo wkurza mnie to jak mam odpalone auto a potrzebne coś z bagażnika i trzeba je zgasić by wyjąć potrzebną rzecz , przedmiot |
|
|
BuLaS
|
Wysłany: 02-12-2011, 16:28
|
|
|
Gaydek,
Pewnie myślałeś , że nie wiem o tym iż da się z kluczyka buhahha |
|
|
zqnetq
|
Wysłany: 02-12-2011, 17:19
|
|
|
Gaydkowi pewnie chodziło o to, że ten guziczek gdzie można otworzyć kluczykiem, można wcisnąć i już jest otwarty bagażnik. |
|
|
|
|
Tast
|
Wysłany: 02-12-2011, 22:20
|
|
|
emcom,
Bez przesady. W poprawnie działającej Pumie otwieranie bagażnika bez kluczyka jest możliwe tylko przy otworzonym zamku centralnym i wyłączonym zapłonie (pisałem już to wcześniej), więc na światłach nikt Ci bagażnika nie otworzy...
A teraz to co obiecałem, czyli fotki jak to u mnie wygląda.
W bagażniku podpiąłem się zielonym przewodem pod przewód zasilania elektromagnesu (pomarańczowo-czarny). Żeby ułatwić lokalizację przewodu zaznaczyłem strzałką tylną lewą lampę.
Użyłem złodziejki podobnej do tej na zdjęciu poniżej:
Zielony przewód przeciągnąłem progiem do okolic deski rozdzielczej, gdzie zainstalowałem włącznik astabilny:
Do włącznika doprowadziłem 12 V z kostki radia. W kostce tej wyprowadzony jest zarówno przewód ze stałym potencjałem 12 V jak i z potencjałem tylko 'po zapłonie'. Ja się podpiąłem pod ten drugi. W ten sposób dodatkowy przycisk otwierania bagażnika działa mi tylko przy włączonym zapłonie. Jest to o tyle przydatne, że gdy kogoś 'podrzucam' i ten ktoś potrzebuje wyjąc swoje graty z bagażnika, ja nie muszę gasić auta .
Mam nadzieję, że troszkę pomogłem,
Pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 03-12-2011, 22:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 03-12-2011, 01:52
|
|
|
Chyba, że ma się Pumę z pilotem dwuprzyciskowym Wtedy z powodu braku przycisku do otwierania bagażnika cała w/w koncepcja jest do kitu
Jednak pomimo braku pilota trzyprzyciskowego (moja Puma ma dwuprzyciskowy na podczerwień) nie narzekam na jego brak... |
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
|
|
|
|
|
BuLaS
|
Wysłany: 03-12-2011, 09:17
|
|
|
Tast,
Kurcze dobre to ale trzeba przez całe auto kabel przeprowadzić aby to zrobić . Dzięki za fatygę |
|
|
Tast
|
Wysłany: 03-12-2011, 10:41
|
|
|
emcom, widzę, że się ostro przejąłeś.. No dobra.
Piórka w 'dooopcie' nie wsadzam, otwierania bagażnika przyciskiem z kluczyka nie mam, więc ingeruję w instalację elektryczną auta i jestem z tego zadowolony. MI to ułatwia życie. Przedstawiłem jak to zrobiłem na prośbę BuLaSa, i to jemu miałem nadzieję, że rozjaśniłem sprawę.
Ponadto związku 'otworzyć z kluczyka' BuLaS użył w odniesieniu do czynności przekręcania kluczyka w bębenku zamka. On przecież ma auto z rocznika '97 czyli z prostszym pilotem...
No i co ma możliwość otwierania bagażnika podczas pracy silnika do zostawiania kluczyka w stacyjce? Ja go nigdy tam nie zostawiam, bo nie ma takiej potrzeby.
emcom napisał/a: | Wykonuję mniej czynności, niż Ty.
|
Zazdroszczę Ci. Naprawdę. Też bym wolał mieć nowszego pilota z większymi możliwościami..
emcom napisał/a: | Strzeżonego Pan Bóg strzeże, po to ustala się pewne procedury bezpieczeństwa, żeby ich nie pomijać. Noga na sprzęgle, pasażer grzebie w bagażniku, noga zsuwa się ze sprzęgła i jest problem. |
Procedury bezpieczeństwa na pewno nie pochwalają trzymania auta na wciśniętym pedale sprzęgła...
Jedno, co prawda, muszę Ci przyznać. We wszystkich moich wcześniejszych wypowiedziach powinienem dopisywać, że pisze o rozwiązaniach w Pumie '97. Może wtedy uniknęlibyśmy pewnych nieporozumień.
I powrót do tematu:
BuLaS, jeżeli nie działa Ci otwieranie bagażnika przez wciśnięcie bębenka w prawej lampie, to też jest na to sposób. Najprawdopodobniej popaliły się niektóre podzespoły w centralce (tej przy nogach pasażera) możesz to sprawdzić podłączając na próbę centralkę ze sprawnej Pumy (jeżeli masz taką możliwość oczywiście...). |
|
|
|
|
sharky
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Radiant Red
|
Wysłany: 03-12-2011, 11:59
|
|
|
Mnie też wkurza to, że nie ma w kabinie dodatkowego przycisku do otwierania bagażnika. Przykład: w momencie kiedy mocno pada deszcz podjeżdża się po kogoś, otwiera dodatkowym przyciskiem bagażnik bez potrzeby gaszenia auta, ten ktoś wrzuca jakieś bagaże do bagażnika i wsiada szybko do auta i w drogę - szybko i sprawnie. A w większości Pum sprawa wygląda następująco: trzeba się zatrzymać zgasić auto, najlepiej wyjść i samemu otworzyć komuś bagażnik bo nie każdy wie gdzie się otwiera bagażnik w danym aucie i dopiero zapakować bagaże, wsiąść do auta i w drogę (a wszystko dzieje się na deszczu). Dlatego rozwiązanie, które pokazał Tast, jest bardzo użyteczne, muszę się nad tym zastanowić. |
_________________ Ten, co opatentował podświetlany schowek. http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=7948
Sprawdź swoją Pumę po numerze VIN: http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=7055 |
|
|
|
|
kolargol
|
Wysłany: 03-12-2011, 15:19
|
|
|
również popieram ta blokada bagażnika jest irytująca |