Słaby akumulator czy coś innego?... |
Autor |
Wiadomość |
margolcia [Usunięty]
|
Wysłany: 27-05-2008, 09:09 Słaby akumulator czy coś innego?...
|
|
|
Poradźcie mi Kochani Pumiarze, bo jako żem jest baba i do tego durna technicznie, nie mam pojęcia co dolega mojej pumusi. Otóż kiedy jadę na światłach ( wiadomo) z włączonym radiem wszystko gra, ale jak do kompletu włączę klimę, to np, na światłach pumka gaśnie. Czy to wina akumulatora czy też ustawienia wolnych obrotów?? |
|
|
|
|
Prokotom [Usunięty]
|
Wysłany: 27-05-2008, 09:15
|
|
|
Mam podobny problem, z tą różnicą że mi nie gaśnie jak stoje tylko obroty wachaja między jakies 300 a 1100 na luzie. Czasami też jak hamuje silnikiem i redukuje na dwójke, to zdarza sie ze zgasnie. Podejrzewam, ze moze to byc wina tzw zaworu dolnych obrotów, nie pamietam fachowej jego nazwy (Opoya, markko wiem ze mi mowiliscie ale zapomnialem ). |
|
|
|
|
margolcia [Usunięty]
|
Wysłany: 27-05-2008, 09:29
|
|
|
Hmm, przy redukcji mi nie gaśnie, tylko jak stoję |
|
|
|
|
bartolomeo
night rider
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
|
Wysłany: 27-05-2008, 16:08
|
|
|
na pewno nie jest to wina akumulatora, ponieważ podczas jazdy urządzenia popierają energię bezpośrednio z alternatora a akumulator jest wtedy ładowany.
Jak najbardziej zawór dolnych obrotów, silnik krokowy czy jak to tam inni nazywają |
_________________ Mój zwierzak --> http://klubpumy.pl/viewto...der=asc&start=0
|
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 28-05-2008, 00:53
|
|
|
W Fordach nie ma silniczka krokowego (choć nawet wielu sprzedawców tak to nazywa, ale zupełnie różna jest konstrukcja obu tych urządzeń, mimo że służą do tego samego), jest zawór bocznikowy wolnych obrotów.
margolcia, zaczęłabym od jego przeczyszczenia (na forum z tego co pamiętam jest instrukcja, poszukaj). Możesz to spróbować zrobić sama lub może ktoś z Twoich okolic mógłby pomóc (Kraków i okolice - kto pomoże?). Dobrze byłoby, jak zwykle w przypadku gdy dzieje się coś niepokojącego, sprawdzić kody błędów - nie wiem czy ktoś w okolicy ma skaner, ale na pewno można to zrobić w dobrym warsztacie, niestety odpłatnie. |
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
|
|
|
|
|
margolcia [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2008, 07:07
|
|
|
Dzięki bardzo za podpowiedzi. Jak spłynie na mnie jakaś świeża kasiorka, to podjadę do warsztatu |
|
|
|
|
Rathi
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1997
|
Wysłany: 28-05-2008, 14:53
|
|
|
Gdyby ktos w Krakowie chcial sie spotkac i hurtowo czyscic (w sensie pokazac jak to zrobic) to ja bardzo chetnie sie dolacze. Mysle, ze moj tez trzeba przeczyscic. |
_________________ Robert z Krakowa
http://dragonus.pl/
Sklep z grami planszowymi, wypożyczalnia gier |
|
|
|
|
margolcia [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2008, 15:47
|
|
|
Jestem za!!!
Kto pomoże?? |
|
|
|
|
Murka i Murek
pozytywnie zakręceni
Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Electric Green
|
Wysłany: 10-06-2008, 09:26
|
|
|
A propos akumulatora i jego tła. Mam dwa pytania:
1 - czy ta listwa jest metalowa, czy plastikowa? U nas jej brak i cały aku podskakuje nie będąc w ogóle unieruchomionym. Gdzie można taką część dostać?
2 - podobne pytanie. Skąd wziąć taką osłonkę? W naszej Pumce wszystko już pordzewiało...
Nie wiem co poprzedni właściciele zrobili z tymi częściami... Na razie nic się nie dzieje, ale to chyba niezbyt bezpiecznie z takim ruszającym się na wszystkie strony akumulatorem podróżować
Murka |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 10-06-2008, 11:34
|
|
|
Listwa jest metalowa. Sądzę, że najszybciej dostać i listwę i podstawkę na szrocie. Albo u kogoś na Allegro, kto ma Pumę na części. Samą listwę można po prostu dorobić u ślusarza. |
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
|
|
|
|
|
adrianus
|
Wysłany: 10-06-2008, 12:02
|
|
|
Murka i Murek listwa to blaszka wygięta z dwiema dziurkami na śruby - możesz dorobić samodzielnie - albo nawet drutem związać. A 2. to z akku osłona - przy zakupie jest razem z akku, albo nie ma - w sklepie co akku maja możesz spróbować dopasować cos od staruchów które do utylizacji idą |
|
|
sharky
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Radiant Red
|
Wysłany: 10-06-2008, 12:56
|
|
|
Murka i Murek, Tak jak mówią inni można zrobić tą blaszkę-listwę samodzielnie, poszukać na Allegro u tych co mają Pumy na części ale wydaje mi się, że w ASO nie powinna być ona aż taka droga. Czasami warto zajrzeć najpierw do ASO jaka jest cena nowej części. Tak samo było w moim przypadku, szukałem kratki do zderzaka przedniego i na Allegro za używane wołali po 150 zł a nowa w ASO kosztuje 107 zł, dla mnie z rabatem coś koło 70 zł.
adrianus napisał/a: | albo nawet drutem związać | Moim zdaniem to mało estetyczne rozwiązanie. |
_________________ Ten, co opatentował podświetlany schowek. http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=7948
Sprawdź swoją Pumę po numerze VIN: http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=7055 |
|
|
|
|
alfatech
Mustang 2005 V8
|
Wysłany: 17-06-2008, 14:57
|
|
|
Murka i Murek, to "trzymadło" aku wygląda identycznie jak w Cougarze ( na oko będzie pasowało) ,może warto sprawdzić jak to jest rozwiązane w innych fordach ? |
_________________ Pozdrawiam
Tomek
|
|
|
|
|
Murka i Murek
pozytywnie zakręceni
Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Electric Green
|
Wysłany: 17-06-2008, 15:32
|
|
|
Hehe, a dzięki za troskę. Sprawa już załatwiona. Postanowiłam skorzystać z prostej rady, zakasać rękawy i sama zrobić sobie taką listewkę Miałam utrudnione zadanie, bo akumulator jest nieco wyższy od całej "półeczki" i trzeba było zrobić obustronne centymetrowe zagięcia. Opłacało się jednak i ładnie trzyma Jeszcze pomaluję, ale to już przy jakiejś okazji.
Dorobienie listewki zajęło mi 15 min (ze skomplikowanymi pomiarami , użyciem imadła i wiertarki). Jestem z siebie dumna (niedługo zamieszczę zdjęcia )
Murka |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 17-06-2008, 22:25
|
|
|
Brawo Murka
A fotki zamieść, wiem, że parę innych Pumek nie ma tego "trzymadła".
alfatech, wydaje mi się, że w Cougarze "trzymadło" jest dłuższe, przy okazji trzeba będzie sprawdzić. |
|
|
|
|
|
|