to mój pierwszy post na forum i niestety od razu mam pewien problem. od niedawna jestem posiadaczką forda pumy z 99 roku i mam problem z klimatyzacją.
otóż zepsuł się przełącznik z ciepłego na zimne i ustawiony jest cały czas w pozycji na "ciepłe"
mechanik stwierdził, że dobranie się do klimatyzacji w pumie to dzień roboty i chce za rozkręcenie praktycznie połowy rzeczy pod maską około 600 zł
i teraz pytanie do was - czy jest prostszy sposób na dostanie się do przełącznika ciepło/zimno ? prawdopodobnie można się tam dostać przez radio, ale nie jestem pewna. proszę was bardzo o pomoc.
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 16-07-2008, 13:50
wyciągasz radio i już jesteś w środku. Tam jest potencjometr, trzeba go wylutować i wlutować nowy. Najlepiej wyciągnąć cały ten srebrny panel, jest na takich haczykach o ile się nie mylę.
Z kąt wiesz że to pokrętło?? Bardzo często pada elektrozawór, który jest pod przednią klapą, mniej więcej w środku pod szybą.
kasiax napisał/a:
mechanik stwierdził, że dobranie się do klimatyzacji w pumie to dzień roboty i chce za rozkręcenie praktycznie połowy rzeczy pod maską około 600 zł
Tak, można dostać się do przełączników wyjmując radio. Powiem więcej - to standardowy sposób demontażu/naprawy przełączników.
PS. zapraszam do działu powitań...
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
Hadzi [Usunięty]
Wysłany: 16-07-2008, 14:37
kasiax, jak juz zdejmniesz radio to masz tam dwie śrubki dzieki którymi przykręcony jest ten srebrny panel. Jak go odkrecisz to pod spodem tego palena masz pod taka plastikową osłonka układ scalony z wspomnianym wczesniej potencjometrem - ten plastik do tej płytki jest przykrecony też dwoma śrubkami tzw torksami.
Mam pytanie by rozwiać wątpliwości: czy pokrętło masz ustawione na pozycje "zimne" a cały czas dmucha Ci ciepłym powietrzem?
kasiax [Usunięty]
Wysłany: 16-07-2008, 16:08
mam na ciepłym cały czas, nie mogę zmienić na zimne - można skądś dostać specjalny kluczyk do zdjęcia panela radia?
Hadzi [Usunięty]
Wysłany: 16-07-2008, 16:28
Czyli nie da sie nim (pokrętłem) kręcić?
Jeśli sie nie mylę to możesz spróbować wyjać radio cieniutkimi gwoździami.
kasiax [Usunięty]
Wysłany: 16-07-2008, 16:32
kręcić się da, ale nic to nie daje - po prostu przestawione jest na ciepłym i nie można za pomocą pokrętła tego zmienić
alusia74 [Usunięty]
Wysłany: 16-07-2008, 19:42
kasiax napisał/a:
kręcić się da, ale nic to nie daje - po prostu przestawione jest na ciepłym i nie można za pomocą pokrętła tego zmienić
U mnie tak było, padł elektrozawór koszt ok 100-120zł to raczej na peweno to przy tych objawach.
Hadzi [Usunięty]
Wysłany: 16-07-2008, 20:53
kasiax, no to zmienia postać rzeczy Być może, a w sumie najprawdopodobniej padł elektrozawór nagrzewnicy. Ja miałem tak, ze nawet jak kupiłem jakąś podróbę i po to pół roku zepsuł sie
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 17-07-2008, 18:15
kasiax napisał/a:
po prostu przestawione jest na ciepłym i nie można za pomocą pokrętła tego zmienić
wiem że jeśli non stop wali ciepłym to może to być padnięty bezpiecznik, ale wtedy nie ma ani radia ani zegara. Sprawdź sobie też bezpieczniki.
Kiedyś oglądałem Pume przy kupnie, nie działało radio, zegar a z nawiewów leciało gorące.
Oczywiście może to być również tak jak Hadzi pisał elektrozawór.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum