Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gaydek
25-04-2016, 21:45
Kontrolka akumulatora + wskazówka temperatuty.Pomóżcie!
Autor Wiadomość
eres5 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Jewel Green
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 15
Skąd: WO
  Wysłany: 16-01-2012, 18:05   Kontrolka akumulatora + wskazówka temperatuty.Pomóżcie!

Pewnego pięknego dnia wracając do domu "drogą na Ostrołęke" zauważyłem na desce świecącą kontrolkę akumulatora i wsaźnik temp. na max.Po wizycie u fachowca od altków wymieniono regulator napięcia(diody i reszta ok),ładowanie książkowe 14,2.Po odpaleniu samochodu kontrolka świeci (żarzy) na 20%-powiedzmy,po rozgrzaniu motóra 50% i tak już zostaje, po wypięciu kostki z alternatora nie gaśnie.Dodam,że masa czyszczona, smarowana i nowy akumulator.

Odnośnie wskazówki temp. mechanik stwierdził czujnik temp.po wymianie czujnika (tego na komp) nic.Wymiana czujnika na zegar dała tyle że wskazówka drgnęła,ale przy temp 90 stopni-podłączony pod komp, dzwiga sie ledwo nad czarne pole.Ostatnio pokusiłem sie o wymiane termostatu -bez zmian :566: .
Gzie szukac ?
Za wszystkie rady z góry dzięki !
 
 
bania 
MeganeII diesel(ble)


Dołączył: 03 Lis 2006
Posty: 384
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 17-01-2012, 11:36   

może zegary?
_________________
obecnie Megane II diesel(ble)
 
 
eres5 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Jewel Green
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 15
Skąd: WO
Wysłany: 17-01-2012, 17:17   

Zegary podmieniane :sad: ,dodam jeszcze ,że po właczeniu zapłonu wskazówka temp. idzie na max. po rozpaleniu wraca na czarne pole i działa jak wyzej opisałem.Może czujnik na komp musi byc oryginalny?
 
 
bania 
MeganeII diesel(ble)


Dołączył: 03 Lis 2006
Posty: 384
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 18-01-2012, 09:48   

eres5 napisał/a:
Może czujnik na komp musi byc oryginalny?

moje doświadczenie z czujnikami dowodzi że tylko oryginalny pokazuje dobrze. dopiero za trzecim razem kiedy się już wku*w*.... to kupiłem oryginał i było ok! w dodatku pierwsze dwa nie oryginalne padały po 3-4 miesiacach! tzn. na początku pokazywały pion i z czasem wskazówka opadała do czarnego pola.
 
 
eres5 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Jewel Green
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 15
Skąd: WO
Wysłany: 18-01-2012, 16:45   

Ja juz sie chyba wku*m ! Czas zamawiać oryginał.Dzięki.

[ Dodano: 21-01-2012, 16:11 ]
No i problem rozwiązany(po zdjęciu "fajki" z czujnika) kontrolka aku zgasła.Czyli czujnik!!! Więc przestrzegam przed montowaniem podróby czujnika temp.-na zegar. Moze wie ktoś jaki jest nr oryginalnego czujnika temp. na zegar???? Z góry dzięki!!!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

© 2000-2018 klubpumy.pl | wykonanie: zespół | hosting: WEBdev

Korzystanie z forum oznacza akceptację regulaminu w aktualnym brzmieniu (ostatnia aktualizacja: 18.08.2013)

Kontakt: admin@klubpumy.pl



phpBB by przemo