Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ABS
Autor Wiadomość
Maciek 
A6 4.2 QUATTRO

Wysłany: 04-12-2009, 10:15   ABS

Witam, mam Pumkę wyposażoną fabrycznie w abs i tcs. Ten drugi jest cały czas, działa i kontrolka się zapala, a ostatnio zauważyłem że nie mam absu - na wymianie tarcz powiedzieli mi tak mechanicy - szukali przewodów i pompy - nie było, ale co się okazało na tyle mam te przewody za bębnami poza tym mam włożone bezpieczniki od abs. Czy ktoś orientuje się jak założyć ABS żeby był z powrotem, jaka byłaby cena i czy bez wiedzy na ten temat sam dam rade to założyć? pomocy

Shakira
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2009, 12:08   

To ci dopiero numer. Dziwi mnie jednak, że do tej pory nie zauważyłeś jego braku. Nie miałeś sytuacji, w których np musiałeś gwałtownie hamować i tego charakterystycznego zgrzytu przy hamowaniu? A przede wszsytkim przy przekręceniu kluczyka na zapłon dioda się nie zapalała?
Ta impreza tania nie będzie, ale przede wszystkim niech ci ktoś porządnie przejrzy auto. Dla mnie sytuacja conajmniej dziwna. Kosztów na chwilę obecna raczej ci nikt nie poda, bo nie wiadomo co przed Tobą ktoś wykombinował. Moze czujnik uszkodzony, odłaczony, bład wykasowany i do tego może ktoś diody tez ktos wyciagnal,wyjął pompę ( to dopiero magik w złym tego słowa znaczeniu). Niemniej jednak masz dużo szcześcia, ze do tej pory nic ci sie nie stalo.

Mr.Maya 
Kamikaze Driver

Wysłany: 04-12-2009, 14:02   

TCS nie ma prawa dzialac jesli nie dziala ABS. Zeby dzialal TCS to ABS musi by sprawny bo wlasnie z czujnikow ABS TCS bierze dane do reagowania.

Szczepan 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1997
Wysłany: 04-12-2009, 23:08   

zostań bez ABS-u. Zdecydowanie bezpieczniej i szybciej się zatrzymasz (jeśli wiesz co robisz i nie lecisz na "blokach"). System ABS poprawnie działa w samochodach od 2007-2008r.
Na dzisiaj, wydaj pieniądze na szkolenie z hamowania zamiast na instalacje ABS.

Słoodzik 
zakręcony,po całości

Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 04-12-2009, 23:32   

Maciek, sprawdziłem Tobie VIN, więc już wiesz na czym stoisz.

IMO nie ma sensu żeby ładować cokolwiek do auta z taką dziwną przeszłością. Założyć to można sobie dodatkowo centralny zamek lub inne pierdoły, ale nie system który ma za zadanie ratować z opresji. Nie ma to jednak jak fabryczny abs.

michaelsz napisał/a:
System ABS poprawnie działa w samochodach od 2007-2008r.

A co z autami wyprodukowanymi wcześniej?

Czy masz jakieś dowody takiego stwierdzenia?

Maciek 
A6 4.2 QUATTRO

Wysłany: 05-12-2009, 19:28   

Shakira napisał/a:
Nie miałeś sytuacji, w których np musiałeś gwałtownie hamować i tego charakterystycznego zgrzytu przy hamowaniu? A przede wszystkim przy przekręceniu kluczyka na zapłon dioda się nie zapalała?

No nie miałem takiej sytuacji, ja jeżdżę dosyć ostrożnie. Dawno temu miałem stłuczkę z mojej winy bo trzymałem się gościowi z tylu "na zderzaku" a on gwałtownie zahamował. Później, już nie z mojej winy, pewna dziewczyna staranowała mnie na trasie z dużą prędkością i skasowała cały samochód który poszedł na złomeryturę. Od tamtej pory zachowuję odległość od pojazdów przede mną i nie jeżdżę szybko.
Więc obym nie musiał odczuć braku absu jak najdłużej :)

Słoodzik napisał/a:
nie ma sensu żeby ładować cokolwiek do auta z taką dziwną przeszłością

No ja poświęciłem temu samochodzikowi mnóstwo czasu, serca i pieniędzy, wiem że jego przeszłość pewna nie jest, ale wg mnie bite nie znaczy gorsze, a już się do siebie tak przywiązaliśmy że jednak ten abs jej sprawię, ale to w przyszłym roku, tym bardziej że z Vinu wychodzi że jednak był w mojej wersji.

Mr.Maya napisał/a:
TCS nie ma prawa dzialac jesli nie dziala ABS. Zeby dzialal TCS to ABS musi by sprawny bo wlasnie z czujnikow ABS TCS bierze dane do reagowania.

Skoro tak mówisz to pewnie tak jest. Bo czy niemożliwe jest że jednak działa trudno powiedzieć, nie mam z czym porównywać, ale jak ruszam szybciej na mokrym to zaświeca się kontrolka żółta z oponą na desce, a w zasadzie to kilka mignięć w momencie uślizgu koła. Może być tak że tylko kontrolka się zaświeca, ale system nie robi z kołami nic, tak jakby go nie było?

Mr.Maya 
Kamikaze Driver

Wysłany: 05-12-2009, 21:56   

Jesli umiesz ruszyc z piskiem opon i nie slyszysz takiego trtrtrtr to znaczy ze nie dziala. Lub inaczej rozpedz sie do 40-50km/h i zahamuj na maksa wtedy zobaczysz czy ABS zadziala czy staniesz z piskiem opon. Niestety nie posiadam juz pumy i nie mam jak zrobic zdjecia czujnikow ABS z przodu zebys mogl sam zobaczyc czy je masz czy nie. najlepiej podjec gdzies na komputer i niech sprawdza co i jak. Nie wiem jak by musialo byc walone auto zeby ktos wymienial obie zwrotnice i zalorzyl obie bez mocowan na czujniki ABS-u

Danieloon 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 05-12-2009, 22:29   

Ja też nie miałem ABS-u i TCS-u i dawało się radę. Jedynie co czasami przeszkadzało to blokowanie kół zimą.

Maciek 
A6 4.2 QUATTRO

Wysłany: 06-12-2009, 15:15   

stanąłem z piskiem i smrodem palonej gumy, zablokowało koła przy hamowaniu z 60km/h do zera, znaczy że nie działa. z czujnikami zobaczę jak będę u mechanika, wszystko zostanie dokładnie sprawdzone, auto nie było kasowane, sprawdzany był bardzo dokładnie lakier i spód. co do zwrotnic, czego bez abs nie mam pojęcia, ale mam z przodu nieseryjne żółte sprężynki obniżające, więc było tam grzebane.

Proszę o zdjęcie gdzie u kogoś znajdują się czujniki ABS'u. Dzięki

Mr.Maya 
Kamikaze Driver

Wysłany: 06-12-2009, 16:10   

A nie pala sie przypadkiem kontrolki caly czas od ABS i TCS? mozliwe ze ktos cos pogrzebal i gasna ale i tak system nie dziala.

Słoodzik 
zakręcony,po całości

Wysłany: 06-12-2009, 16:14   

A jak ma działać skoro nie ma pompy i przewodów. To chyba jednoznaczne z tym, że ktoś grzebał. Maciek pisał już o tym wcześniej.

Porucznik Gwiezdnej Floty Słód™

Szpitalniak 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 06-12-2009, 16:20   

Mr.Maya napisał/a:
Jesli umiesz ruszyc z piskiem opon i nie slyszysz takiego trtrtrtr

Właśnie ja coś takiego mam, ale... koła i tak piszczą. Znaczy jak próbuje spalić gumę. I mam pytanie: Czy to normalne, że przy ostrym hamowaniu (celowym) czuję jakby drapanie pod pedałem hamulca ?? Czego to oznaka ??

Boogie 
adm

Wysłany: 06-12-2009, 17:44   

Działania ABS, hamulec delikatnie odpuszcza.

Mr.Maya 
Kamikaze Driver

Wysłany: 07-12-2009, 16:37   

Słoodzik, nigdzie nie pisal ze nie ma pompy. Najlepiej bedzie jak podlaczy pume pod kompa i bedzie wiadomo co brakuje lub co jest uszkodzone. A tak przez neta to polowe auta mozemy wymienic i nie bedzie zadnego efektu

Słoodzik 
zakręcony,po całości

Wysłany: 07-12-2009, 19:04   

A pisał pisał do mnie na PW stąd właśnie wiem :mrgreen:

Z przodu nie ma w ogóle czujników i pompy również.

Porucznik Gwiezdnej Floty Słód™

Odpowiedz do tematu