Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gaydek
09-03-2010, 19:22
Spadek mocy..
Autor Wiadomość
Katar
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2010, 18:44   Spadek mocy..

Cześć, nie moge znalezc przyczyny spadku mocy w pumie dlatego zwracam sie o pomoc raz jeszcze. Gaydek pomocy przeciez to była kiedys Twoja puma :) Odpala dobrze, obory na luzie ok ale nie ma juz tego buta co kiedys.. na drugim biegu 3500 obrotów i auto odchodziło jak szalone a teraz to nie to samo. Wszystkie filtry wymienione, olej , sprzęgło. CO jest nie tak?

wojteks 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Wysłany: 10-03-2010, 12:12   

a jak na tej dwójce dajesz mocno gazu przy powiedzmy tak 3000 obr/min to dźwięk silnika jest taki sam jak kiedyś czy słyszalne jest "buczenie"?

Katar
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2010, 17:44   

No buczy buczy ale to chyba z rury.. ale tak nie było wiec mozesz mi pomóc?

cobraswiecie 
CSW Kuj-Pom

Wysłany: 10-03-2010, 18:34   

A jak jedziesz powiedzmy na II biegu to nie przyspiesza przez chwilę i dopiero po chwili dostaje kopa? :grin:

wojteks 

Wysłany: 11-03-2010, 08:07   

Pomoc może nie być taka łatwa niestety hehe. Koniecznie zrób skan silnika i napisz jakie masz błędy.

Katar
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2010, 11:24   

Był podłączany pod komputer i wystąpił tylko jakis błąd z filtrem powietrza ale został wyeliminowany , wszystko zostało odkrecone i wyczyszczone i nastepne badanie nie wykazało juz zadnego błedu. A czemu napisałes o tym buczeniu? Cos takiego ma miejsce...

wojteks 

Wysłany: 11-03-2010, 11:45   

u mnie jak zaczął ostro mulić bo wyskoczył błąd zbyt dużego opóźnienia konta wychylenia wałka rozrządu (czyli błąd zmiennej fazy rozrządu) to objawem oprócz mulenia było właśnie buczenie. Nadal jak trochę się wałek spóźni to słyszę lekkie buczenie i wtedy lekko jeszcze zamula. Mam zapasowy elektrozawór i wariator do wymiany ale póki co nie mam gdzie tego zrobić.

[ Dodano: 17-04-2010, 17:30 ]
Ok trzeba trochę zaktualizować informację hehe! Miałem trochę czasu i wymieniłem elektrozawór i wariator w moim autku. Efekt jest taki że od czasu wymiany podczas skanowania samochodu nie pojawia się już błąd DTC zmiennej fazy (nareszcie). Ciekawe jest jednak to że podczas odczytu czujników w czasie rzeczywistym pojawia się informacja: sprzężenie zwrotne - błąd sondy O2. Sonda jakiś czas temu była wymieniana na magneti marelli uniwersalną. Czasem jak przy gazuję albo hamuję silnikiem to powyższy opis zmienia się na "otwarty, jazda" Poniżej dwa zdjęcia żeby nie było wątpliwości. Co ciekawe gdy pojawia się ten komunikat odczuwam niewielki spadek mocy po niżej 3000 obr. Gdy wyświetla się komunikat "otwarty, jazda" samochód gna jak głupi. Zastanawiam się czy czasem ta nowa sonda nie jest zbyt niedokładna! Może ktoś z was spotkałsięz takimi komunikatami i coś doradzi??

Zdjecie132.jpg
Plik ściągnięto 6927 raz(y) 14,5 KB

Zdjecie130.jpg
Plik ściągnięto 6927 raz(y) 11,44 KB

Ostatnio zmieniony przez Opoya 12-03-2010, 01:12, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu