witam, przyszlo mi naprawiac pume od znajomej. problem jest taki: nie dziala swiatlo cofania.
gdy mierze napiecie to jest 12 v gdy jest wrzucony wsteczny, ale gdy tylko wkrece zarowke, napiecie spada do 0 i juz nie wraca.
jest to prawodpodobnie wina niewydajnego sterownika. gdzie sie takie cos znajduje co steruje wstecznym ?? przekaznik albo cus ?
siema. nie wiem czy pomogę ale można sprawdzić czujnik od wstecznego. mieści się z przodu od dołu na skrzyni. widać go od przodu, taki z białą wtyczką
_________________ obecnie Megane II diesel(ble)
nuar [Usunięty]
Wysłany: 17-03-2010, 19:01
no wlasnie jestem w trakcie sciagania go... w cos musze strzelac, problem w tym ze nie wiem na jakiej zasadzie dziala ten obwod... dziwi mnie to ze napiecie jest, ale jest calkowicie niewydolne prodowo...
zibi_21-1984
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Wysłany: 17-03-2010, 19:12
Czujnik ten chyba działa jako stycznik 0-1. Jak się wrzuci wsteczny to obwód w czujniku sie styka. Sprawdż miernikiem jak wrzucisz wsteczny czy są zwarte wtedy te dwa bolce w czujniku ( jak odepniesz kostke ).
[ Dodano: 17-03-2010, 19:17 ]
..zrób też zwarcie na krótko styków we wtyczce przy włączonym biegu wstecznym i przekręconym zapłonie, jeśli zaświeci się światło wstecznego to znaczy że żarówki, kable, styki są ok tylko czujnik padł...
_________________ _zibi_
nuar [Usunięty]
Wysłany: 17-03-2010, 19:40
to jest mysl, bo prawdopodbnie to nie jest lacznik mechaniczny ale jakis czujnik hala...
domin
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 23-03-2010, 07:50
wg mnie te czujniki są dość awaryjne, padł mi już drugi w ciągu 3 lat. Niestety jest nierozbieralny, więc pozostało wymienić na nowy - koszt ok 40 zł.
Jest to czujnik mechaniczny, żaden halla. Objaw o którym piszesz to wina najprawdopodobniej korozji. Być może uszkodzony jest czujnik, ale to bardzo łatwo sprawdzić - wystarczy wyjąć wtyczkę i ją po prostu zewrzeć. Światła powinny się zapalić. Ale ja na Twoim miejscu zaczął bym od czyszczenia mas tylnej lampy i styków przy żarówce.
_________________ Naprawa laptopów, płyt głównych, urządzeń sieciowych, sprzętu estradowego i studyjnego, telewizorów i monitorów LCD... Poza tym reszta elektroniki po uzgodnieniu
Pumy już nie ma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum