Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Niska temperatura silnika
Autor Wiadomość
kolargol 

Wysłany: 09-12-2010, 11:55   

u mnie też żadnego problemu z ogrzewaniem nie ma, może to przez te temperatury silnik nie osiąga temp. roboczej?

Mr.Maya 
Kamikaze Driver

Wysłany: 10-12-2010, 16:47   

A moze macie walniete termostaty i caly czas macie duzy obieg i dlatego nie umieja sie wam silniki dogrzac. A co ogrzewanie ma do niedogrzanego silnika?

bania 
MeganeII diesel(ble)

Wysłany: 10-12-2010, 18:22   

dzisiaj na rozgrzanym silniku tzn. wskazówka prawie w polowie, sprawdzilem ten gruby wąż który idzie od termostatu i byl zimny. co to oznacza? z nawiewów jak jadę leci cieple nie gorące powietrze, dmuchawa ustawiona na 1. kiedy dam na 2-3 to powietrze robi się coraz chlodniejsze, kiedy stoję a silnik pracuję na wolnych obrotach to zaczyna lecieć tylko zimne i temp. na desce zaczyna rosnąć pod czerwone. kiedy silnik wkręca się na obroty - temp. zaczyna spadać a z nawiewu zaczyna lecieć cieple! o co chosi?????

kuban
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2010, 20:29   

Wymienilem przed zima termostat,bo wskazowka pokazywala temp. przez caly czas jak na foto.Nie potrzebna jest dodatkowa uszczelka do orginalnego termostatu.Kupilem ten ze zdjecia powyzej.Wymienilem tez plyn chlodniczy na ford i wszystko bylo git.Wskazowka wskazywala temp.ksiazkowa i nie zalezne to bylo od jazdy w miescie czy poza nim i od tego czy wlaczany byl cieply nawiew czy nie.Cieszylem sie,poniewaz odkad kupilem auto wskazania temp.byly nie na miejscu,a po wymianie termo. wskazowka cieszyla oko.Cieszylem sie tym nie dlugo,bo po tygodniu bylo to samo.Z tym,ze raz opada mocno w dol,a raz wskazuje prawidlowa temp.Sadze,ze to czujniki temp.swiruja.Czy jest ktos taki kto moze mi przeslac schemat gdzie sie znajduja na silniku,albo potrafi wytlumaczyc ich polozenie? Za tydzien jade do Polski i mam tysiac km.Nie chcial bym cisnac z niedogrzanym silnikiem....pozdro.

kolargol 

Wysłany: 11-12-2010, 11:08   

bania, ja tak miałem z walniętym elektrozaworem nagrzewnicy - na wolnych obrotach zimne powietrze leciało a w czasie jazdy ciepłe
dzisiaj spędziłem pół godziny w korku i temp. zatrzymała się przed literą N i dalej ani drgnie więc pewnie termostat jednak

samwsz 
&Iza

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 11-12-2010, 13:36   

kolargol i bania macie tylko duży obieg i dlatego się nie nagrzewa,więc termostat do wymiany lub sprawdzenia...

mochool 

Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 15-12-2010, 14:46   

kuban napisał/a:
Sadze,ze to czujniki temp.swiruja.Czy jest ktos taki kto moze mi przeslac schemat gdzie sie znajduja na silniku,albo potrafi wytlumaczyc ich polozenie? Za tydzien jade do Polski i mam tysiac km.Nie chcial bym cisnac z niedogrzanym silnikiem....pozdro.

Oba czujniki, czyli ten na wskaźnik oraz na komputer znajdują się pod cewką. Ten na komputer jest dwupinowy i ma kolor szary. Czujnik na wskaźnik jest jednopinowy i ma kolor zielony. Żeby wymienić czujniki trzeba rzecz jasna ściągnąć cewkę - klucz nasadowy 8, sam czujnik oczkowa 19. Ponadto do tego na wskaźnik dobrze jest zdjąć koszyk akumulatora jest lepszy dostęp. Sam czujnik jest na oczkową 13. Miłej zabawy :wink:

rafalski69 
1.4 i 1.7

Kolor Pumy: Pacific Green
Wysłany: 20-12-2010, 21:51   

Nie trzeba nic zdejmować. Mnie sie udało wymienić te dwa czujniki bez demontażu innych elementów. Ale trzeba wyczuć gdzie one są. :wink:

mochool 

Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 22-12-2010, 12:07   

rafalski69 napisał/a:
Nie trzeba nic zdejmować.

Dobry jesteś, ja nie mogłem tam palca włożyć a co dopiero wykręcać czujniki :grin:

bania 
MeganeII diesel(ble)

Wysłany: 22-12-2010, 15:07   

rafalski69 napisał/a:
Nie trzeba nic zdejmować

nie mam pojęcia jak to zrobiłeś! szczególnie jeżeli chodzi o czujnik na deskę! ja demontowałem cewkę i aku razem z tym pojemnikiem a i tak było ciężko.

rafalski69 
1.4 i 1.7

Kolor Pumy: Pacific Green
Wysłany: 22-12-2010, 16:13   

:mrgreen: Ma sie ten talent ( polak potrafi ) :twisted: no i krótki klucz własnej roboty :wink:

Ostatnio zmieniony przez Gaydek 22-12-2010, 22:45, w całości zmieniany 1 raz  

bogboss
[Usunięty]

Wysłany: 22-01-2011, 08:58   

Ja nie mogę poszukać kabelka, który trzeba podłączyć zielony czujnik (jednopinowy na śrubkę) Z jakiej wiązki on wychodzi ? Pomocy !

kolargol 

Wysłany: 26-02-2011, 18:43   

czy jeżeli padnięty jest któryś czujnik temp. to wywali błąd na komputerze?

bogboss
[Usunięty]

Wysłany: 27-02-2011, 10:10   

Niestety nie wywali błędu... Po podpięciu do kompa wszystko jest ok. Mechanik znalazł miejsce gdzie powinien być wkręcony czujnik jednopinowy. Wkręcił go i teraz przynajmniej załącza mi się wentylator. Niestety temperatury na desce nadal nie mam :(

kolargol 

Wysłany: 27-02-2011, 13:34   

to w sumie jedyna możliwość to podpięcie to kompa i sprawdzenie temperatury silnika i porównać z tym co pokazuję wskazówka i wtedy jeśli się pokrywa mniej więcej to znaczy że czujnik na komputer? dobrze myślę? :razz:

Odpowiedz do tematu