Wysłany: 22-03-2011, 23:26 Delikatne drgania na luzie i podczas jazdy
Od dłuższego czasu mam taki problem.
Gdy jest włączony silnik i puma stoi na luzie to odczuwam takie delikatne drgania powtarzające się co 2-3 sekundy. odkryłem że dzieje to się także podczas jazdy.
Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi ale ostatnio jechałem 50 km/h na nowo położonym asfalcie i dopiero wtedy wyczułem iż nie powinien się tak zachowywać na gładkiej powierzchni.
Czy może być to wina kabli lub cewki zapłonowej? (nigdy nie wymieniałem)
Świece maja 2 lata i przejechałem na nich z 20 000 km więc raczej to nie tego wina
Jeżdzę na benzynie.
Możesz podłączyć auto pod skaner? Pewnie wyjdzie błąd wypadających zapłonów, ale sprawdzić zawsze warto, może wyjdzie coś jeszcze, co da jednoznacznego winowajcę. Posłuchaj jak pracuje silnik, można położyć rękę na obudowie, wtedy lepiej wyczuje się drgania silnika.
Sprawdź świece, bo to one najczęściej są winne. Zobacz czy nie ma przeskakujących iskier (zajrzyj pod maskę przy włączonym silniku, gdy jest ciemno dookoła). Mogą też być brudne wtryskiwacze. Jeśli świece będą OK, iskier nie będzie, to możesz zastosować "szuwaks" STP do czyszczenia wtryskiwaczy (np. ten w czarnej butelce, do kupienia np. na stacjach benzynowych i OBI).
Cewkę sprawdż na końcu, choćby ze względu na koszt.
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
Ines [Usunięty]
Wysłany: 25-03-2011, 15:41
Ja chyba mam podobny problem, tylko że mój samochód dopiero po przekroczeniu pewnej prędkości ( 90km/h)zaczyna dziwnie drgać. Czym może to być spowodowane..? proszę o pomoc
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1999
Wysłany: 26-03-2011, 11:34
Ines napisał/a:
wrócić do wulkanizatora
może raczej pojedź do innego
_________________ Puma - była od IX 2004 do IX 2012
była Alfa Romeo 147 1.9 jtdm Nero Carbonio
jest Alfa Romeo Giulietta 2.0 jtdm 170 km
www.psycholog-lublin.com.pl
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 26-03-2011, 21:39, w całości zmieniany 1 raz
Ines [Usunięty]
Wysłany: 26-03-2011, 12:15
Dobrze, ale nie wiem czy to coś pomoże, bo to takie specyficzne drżenie. Przy przekroczeiu tych 90km/h, drży karoseria, ale nie kierownica (?!), powyżej 110km/h auto sie uspokaja..czy to na pewno koła?
Intruz
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Wysłany: 06-04-2011, 14:09
wibracje podczas jazdy moga powodować wyrobione kielichy półosi napędowych...Bolączka wiekszości Fordów...
hmm, mechanik zasugerował mi wizytę na hamowni. Znalazłam taką na Żernikach Wrocławskich ( u. Wrocławska). Zadzwoniłam i przedstawiłam Panu sytuację, powiedział,żeby przyjechać, a oni przebadają Pumę pod obciążeniem,bo coś dzieje się z napędem. Wjazd, by sprawdzić pracę silnika kosztuje 150zł netto. Na Opolskiej we Wrocławiu badanie kosztuje 300 zł netto...
p.s. czy to bardzo kosztowny zabieg..?
ulenka [Usunięty]
Wysłany: 07-04-2011, 12:07
Masz racje co do sprawdzenia kabli i cewki , najlepiej zdjąć obudowę silnika i po ciemku popatrzyć kabelki spryskując je zawczasu odrobiną wody. Jak pojawią się jakieś iskierki błyski to kabelki do wymiany. Przy okazji popatrz czy w tunelach świece nie są zalane olejem lub płynem chłodzącym. Warto przeczyścić przepływomierz, czujnik położenia przepustnicy i samą przepustnicę. Sprawy proste recepty na googlach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum