Wysłany: 17-08-2011, 14:21 Subwoofer w Bagażniku + informacje na temat car audio
Witam,
Jestem świeżym posiadaczem forda pumy i mam kilka pytań odnośnie sprzętu grającego.
Od początku Puma posiada fabryczne głośniki, które niestety, ale nie są dobre
Chciałbym, aby ktoś pomógł mi zbudować dobry zestaw car audio do 1000zł.
Pytanie:
Jakie radio najlepiej dać, żeby uciągnęło głośniki i Subwoofer(który chcę włożyć do bagaznika) i żeby estetycznie komponowało się ze srebrnym panelem pumy?
Po prawej stronie bagażika, znajduje się wolne miejsce, w które możnaby było włożyć subwoofer.
Myślałem o JBL-ach ale nie orientuje się narazie w cenie
Dziękuje z góry za pomoc!
Pozdrawiam!
Załączam zdjęcie wnęki. Jeśli już ktoś ma takie coś, to może wkleić swoje? Fajnie byłoby zobaczyć jak to wygląda
No i poza tym za 1000 zł nie zaszalejesz, ale na początek, na dobre radio i skrzynie aktywną powinno w zupełności wystarczyć.
sebo49 [Usunięty]
Wysłany: 17-08-2011, 17:08
Moim zdaniem powinieneś zainwestować w dobre radio i może na jakąś tubę Ci starczy. w Pumkach najlepszym rozwiązaniem jest kwadratowa skrzynia, bo wtedy masz jeszcze kawałek bagażnika na wzmacniacz czy kondensator do tuby. Co do głośników to uzbieraj na nie jakieś 500-600zł żeby to jakoś grało Chyba, że chcesz mieć wypasione radyjko, wtedy zakręć sie za 2din bo idealnie sie mieści. A efekt powalający. Pozdrawiam sebo49
Witas91 [Usunięty]
Wysłany: 17-08-2011, 17:33
dzięki za odpowiedzi. Może rzeczywiście przesadziłem z tym montowaniem subwoofera w miejsce apteczki.
To w takim razie będzie trzeba więcej zainwestować.
Pozdrawiam
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Radiant Red
Wysłany: 17-08-2011, 17:40
Moja rada: na początek najlepiej dobre radio (ja preferuję markę Pioneer) z filtrem górnoprzepustowym na głośniki (HPF), czyli najniższe tony będą odcinane i na głośniki pójdą tony średnie i wysokie, tym samym głośniki nie będą charczeć i nie będą dostawać po tyłku jak sobie podgłosisz. Głośniki oczywiście na razie zostaw fabryczne, zobaczysz jak to gra. A do basu kup sobie nieduży subwoofer lub tubę aktywną tzn. z wbudowanym wzmacniaczem. Samo radio nie uciągnie Ci subwoofera, musi być dodatkowy wzmacniacz, dlatego własnie najlepiej kupić jakiś subwoofer aktywny. Na początek powinno wystarczyć. W późniejszym czasie pomyślisz o ewentualnej zmianie głośników.
Co do miejsca na subwoofer, które pokazałeś na zdjęciu to owszem są firmy, które robią takie subwoofery do zabudowy na wymiar w takie fabryczne miejsca ale to miejsce w Pumie jest chyba trochę za małe no i na pewno nie są to subwoofery aktywne.
Zrób tak:
zainwestuj w radyjko używkę... (ja preferuję Alpine ze starej serii, ale tylko CDA!!).
Kup porządne głośniki odseparowane na przód i wygłusz drzwi - basu nie powinno zabraknąć, a i to będzie dobry początek. Jak uzbierasz więcej kasy to kup wtedy jakąś 4kanałówkę i suba w skrzyni (nie tubę). Mogę pomóc w dobraniu. Proponuję jednak posłuchać u kogoś jak gra sprzęt i wtedy zobaczysz czego sam oczekujesz
ar2r
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 2001
Kolor Pumy: Medium Steel Blue
Wysłany: 18-08-2011, 13:17
sebo49 napisał/a:
wtedy zakręć sie za 2din bo idealnie sie mieści
sebo49
1 DIN ma wysokość 70mm,2 DIN-140mm
w Pumie otwór na radio ma wysokośc 90mm więc radyjka 2 DIN nie wstawisz chyba,że rozbebeszysz deskę rozdzielczą.
lewadzki [Usunięty]
Wysłany: 19-08-2011, 10:31
lepiej jeden din z wysuwanym monitorkiem
p.s. chyba na jasień wrzuce wkońcu sprzęt ze starej pumy do snieżynki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum