Wysłany: 25-01-2006, 15:00 A jak to jest z opłatami za Pumki 1,4 i 1,7
To jeszcze raz ja. Bardzo przepraszam, że zachwaszczam waszą ładną klubową stronkę moimi problemami. Sprawa jest jednak dla mnie bardzo istotna a nik inny jak właściciele pumek są najlepiej poinformowani.
Z narzyczonym chcemy kupić oczywiście pumke
Zastanwaiamy się nad 1,4 ze wzgllędu na mniejsze koszty eksploatacji no i ubezpieczenia. Czytałam dyskujsję o spalaniu i jak zauwazyłam zdania są podzielone. No nie ma co ukrywać 1,7 pali trochę więcej. Ja jednak chciała bym zapytać jakie są różnice w ubezpieczeniu.
I tak przy okazji to co WY właścieciele kocic uważacie. Co lepiej kupić bo ogółem 1,4 jest jak na lekarstwo!
Dziekuję Wam z góry za odzew.
Pozdrawiam Kasiunia
PS. Chcemy czarnego klimatyzowanego nowego członka rodziny !!!
Ostatnio zmieniony przez Boogie 20-08-2006, 18:23, w całości zmieniany 1 raz
Różnice w ubezpieczeniu są niewielkie, w spalaniu dochodzą najwyżej do 1l także też nie jest to straszna różnica - wybór należy do Ciebie
_________________ Admin jest jak pogoda - trzeba zaakceptować, bo nic nie możesz zrobić, aby go zmienić
zurt_sierpc [Usunięty]
Wysłany: 25-01-2006, 15:19
Ja zapłaciłem za OC i NW z 65 % zniżka OC 357 Zł + NW 30 zł za cały rok od Pumy z silnikiem 1.7 !!! I jak rozmawiałem z tym agentem ubezpieczeniowym to mi powiedział że jak bym miał 1.4 to bym zapłacił tyle samo !!! Rożnica może być przy AC ponieważ 1.7 jest według katalogów jakieś od 3 do 5 tys.zł wiecej wart niż 1.4 ale to szczególik,a pozatym 1.7 jest dużo dużo lepszy niż 1.4 !!! A pali tylko 7.5 l/100km przy normalnej jeżdzie !!!
Moja firma ubezbieczeniowa to Uniqa.
Z tym spalaniem 7.5/100 w pumce 1.7 to tylko na trasie. Pumki są bardzo zarłoczne i duuuuuuzo palą (moja między 10/11 po mieście), ale jak ktos kupuje sportowe autko i chce wykorzystac jego mozliwości, to musi sie liczyć z kosztami Polecam 1.7, jak autko sportowe, to z kopytem
BTW za ubezp.AC, OC i NW mojego kociaka płace ok.2.500 na rok.
_________________ Drapiezna i słodka - jak Biały Tygrys i Czarna Kotka
Wysłany: 25-01-2006, 16:23
Witam
Ja zapłaciłam za OC i NNW 418zł od pumki 1,4 w towarzystwie ubezp. CIGNA za cały rok ze zniżkami 50%. A pali różnie 6,5l/100km a nawet 9l/100km. To wszystko zależy gdzie bedziesz chciała ubezp wiadomo, że w PZU będzie więcej.
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1997
Wysłany: 25-01-2006, 18:12
Moja,tzn. teraz mamy puma w mieście nie spali wiecej niż 8,5L a jest to 1.7.Oczywiście mówię o spokojnej jeździe,więc nie bardzo rozumiem te 10 i 11 litrów.Ja żeby wykrzesać z baku 11 litrów naprawdę muszę już z kotem robić cuda prosto z OS-ów. a czasami się to zdarza
_________________ Aktualnie: Audi TT Roadster Quattro 225KM
Mam 1.7... zapłaciłem za OC i NW z 65 % zniżka OC 299 Zł w Generali...a co do spalania...hhmm..jezdze na 98 SUPREMA ze Statoil..w miescie 9-10 l ... na trasie bywalo ronie od 6.5 do 8 l ...Polecam 1.7 !!!
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Melina Blue
Wysłany: 25-01-2006, 19:20
zurt_sierpc napisał/a:
Ja zapłaciłem za OC i NW z 65 % zniżka OC 357 Zł + NW 30 zł za cały rok od Pumy z silnikiem 1.7 !!! A pali tylko 7.5 l/100km przy normalnej jeżdzie !!!
Moja firma ubezbieczeniowa to Uniqa.
tani ten twoj ubezpieczyciel, Ja za 1.4 przy 60% zniszki place 313 za oc i 50 za nnw ... a co do spalania 7.5l/100 pumidla z silnikiem 1.7 to chyba nawet dane fabryczne wiecej podaja ...
roznice pomiedzy 1.4 a 1.7 w ubezpieczeniu i spalaniu nie sa az tak duze ale trzeba jeszcze wziasc pod uwage czesci zamienne ... łasia.
Moim zdaniem różnice w ubezpieczeniu i spalaniu są tak niewielkie, że lepiej szukać po prostu dobrego egzemplarza, a nie skarbonki. Jak masz na siłę kupić 1,4 lub 1,7 i w nią wkładać, to lepiej faktycznie poszukać 1,7 lub 1,4 :] w lepszym stanie. Generalnie ludzie upierają się przy 1,7 z racji przyspieszenia (np. u nas tak było), aczkolwiek dla mnie bez znaczenia czy 1,4 czy 1,7 byle dobrze sie sprawowała. IMO szukaj 1,4 z racji spalania, a jak nie znajdziesz to bierz 1,7, bo znowu różnice nie są tak wielkie. Aha a jak masz jeden upatrzony kolor to ciężej będzie oczywiście znaleźć. My stwierdziliśmy, że skoro to auto używane to niestety nie patrzy się na kolor, ale na stan techniczny - i się opłaciło no i szczęście dopisało - mamy pięknego kota w ulubionym kolorze z którym nie mamy najmniejszych problemów (odpukać), ale nie upieraliśmy się przy kolorze, bo ważniejsze są inne rzeczy.
Czasami nie trzeba wywijać oesów tylko postać w korkach
_________________ Admin jest jak pogoda - trzeba zaakceptować, bo nic nie możesz zrobić, aby go zmienić
SEBOL [Usunięty]
Wysłany: 26-01-2006, 10:14
Ja zapłaciłem za OC, NW 550zł przy 30% zniżce , a co do spalania zawsze możesz założyć instalację gazową ja już kupiłem z taką instalacja i spala mi 11l/100km po mieście i 10l/100km na trasie a różnicy w utracie mocy jest znikoma bo instalacja jest sekwencyjna koszt teraz około 3500zł
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 26-01-2006, 13:54
Ja polecam 1,7 spalanie minimalnie wieksze trasa 6,5 - 8 L/100km , miasto 8 - 11 L/100km a roznica w dynamice i elastycznosci spora. Mam porownanie gdyz jezdzilem ta i ta z tego co wiem ubezpieczenie jesli chodzi o OC t niema roznicy. pozdro
CINEK [Usunięty]
Wysłany: 29-01-2006, 19:17 PUMKa
Witam.Jeżeli chodzi o pojemność autka to kupować jedynie 1.7( i mocy przybywaj) Natomiast jeżeli chodzi o ubezpieczenia to dużo zależy od ubezpieczyciela.Ja do zeszłego roku ubezpieczenie miałem w PZU OC wychodziło ok.800zł rocznie z 60% zniżką a AC ok 1350zł rocznie.Teraz zmieniłem ubezpieczyciela ale tylko jeżeli chodzi o ubezpieczenie OC na ALLIANZ i płacę ok.350zł rocznie(jest różnica),natomiast AC mam dalej w PZU. Rocznik mojej Pumy to 1997 1.7 16V.
Pozdrawiam.
P.S. JAK JUŻ KUPICIE PUMĘ TO DAJCIE ZNAĂÂ TO PODRZUCĘ WAM TROCHĘ KARMY DLA KOTÄÂW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum