Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
popychacze do zaworów (samoregulatory)
Autor Wiadomość
dbr* 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1997
Wysłany: 20-04-2009, 20:40   popychacze do zaworów (samoregulatory)

jak wiadomo w naszych kociakach mamy zawory hydrauliczne do ktorych niebardzo jak ingerowac... w mojej pumce strasznie graja, zreszta nie jeden mechanik to powiedzial, zapewne nie byly regulowane od nowosci :( jedyne co mi polecili to wymiane samoregulatorów do zaworów czyli popychacze. Jestem z łodzi i wszystkie czesci zamawialem sobie z intercarsu, natomiast tego tam nie ma :( w necie takze ciezko... ma moze ktos jakies namiary na dobry sklep, badz jakas strone gdzie takowe moglbym dostac, rozumiem ze w ostatecznosci to zostaje mi sklep forda (nie chodzi mi tu o www, bo na stronie nie ma) gdzie pewnie bede mogl to zamowic, ale juz sobie wyobrazam cene za 16 samoregulatorow :| dodam takze ze jestem tuz tuz przed wymiana oleju, gdzie niektorzy mechanicy twierdza ze moga sie uspokoic, ale przy mojej orkiestrze jest to znikome, gdy ruszam z jedynki to slysze synfonie bethovena, istny diesel... jak macie jakis pomysl skads to skombinowac to piszcie, wdzieczny za pomoc, zastanawia mnie czy od fiesty pasowalyby?

Dietih 

Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1999
Wysłany: 20-04-2009, 22:24   

dbr* napisał/a:
jak wiadomo w naszych kociakach mamy zawory hydrauliczne

nie ma zaworów hydraulicznych tylko regulacja "płytkową" - mechaniczną

a na marginesie...
dbr* napisał/a:
synfonie bethovena

symfonia Beethovena

pozdro

PS. zatem szukaj podkładek (płytek) i jedź na regulację

kruk
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2009, 16:57   

Witam.U mnie tez regulowałem zawory,wyszło ze 5 płytek ''wydechu'' jest do wymiany .Zamawiałem w sklepie Forda 17 zł sztuka,sprowadzane z Köln,czekałem dwa tygodnie.Nie radze wkładac zamienników...

Zmień mechanika

Kolin 
NÓdziaŻ :D

Wysłany: 24-04-2009, 19:05   

Regulacja płytkowa zaworów. Jeśli nie da się ustawić musisz wymienić płytki samoregulacyjne. Kiedys dzowniłem do ASO z zapytaniem do powiedzieli że są różne grubości i cena 3,5 za sztuke.

JTD powered by Cinsoft

tusia8510 
Tempus fugit...

Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 29-09-2012, 10:58   

Chcę założyć gaz do pumiaka i znajomy gazownik powiedział, że warto sprawdzić czy jest samoregulacja zaworów czy na płytkach - a to ze względu na to czy dokładać lubryfikator do instalacji czy nie. Jak wyczytałam są płytki. Jaki zatem może być koszt regulacji zaworów ? Jak pisali dość już dawno kruk cena płytki "wydechu" 17 zł , Kolin 3,5 . Zatem ile jest tych płytek i jak może wyglądać cena za robociznę? Chciałabym to wiedzieć, bo info może się kiedyś przydać.

wojteks 

Wysłany: 04-10-2012, 13:35   

Płytek jest tyle ile zaworów. Żeby jakąkolwiek płytkę wyjąć, trzeba wymontować wałki rozrządu tak że zabawy z tym jest sporo. W takiej sytuacji najlepiej było by od razu założyć nowy pasek rozrządu. Ja musiałem wyregulować tylko dwa zawory na pierwszym cylindrze. Jeden ssący i jeden wydechowy a i tak trzeba było wykręcać wszystkie bebechy.

tusia8510 
Tempus fugit...

Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 04-10-2012, 13:37   

Sam robiłeś ?

wojteks 

Wysłany: 04-10-2012, 13:41   

Tak

wojteks 

Wysłany: 04-10-2012, 13:55   

Niestety pewnie niedługo znowu będę musiał włożyć me magiczne ręce w silnik mej pani hehehe. Cieknie mi olej po silniku. Gdzieś od tyłu. Uszczelki wałków rozrządu i korbowodu są ok. Obawiam się że może mi przepuszczać uszczelka pod głowicą. Szykuje się konkretna robótka. :cry:
Uszczelka pokrywy zaworów też jest zdrowa

Odpowiedz do tematu