Montaz swiatel do jazdy dziennej OSRAM DRL 101 |
Autor |
Wiadomość |
maniek86krk
|
Wysłany: 15-11-2012, 14:30 Montaz swiatel do jazdy dziennej OSRAM DRL 101
|
|
|
Witam przed chwila zakupilem przez internet zestaw led do jazdy dziennej osram drl 101 i chcialbym sie Was poradzic w ktorym miejscy najlepiej je zamontowac ? Obecnie mam trzy propozycje pierwsza z nich to miejsca w dolnej czesci zderzaka tam gdzie jest kratka i tablica rejestracyjna drugie to pod zderzakiem tam gdzie jest hokej sa tam dwa prostokatne wyciecia a trzecia propozycja najbardziej inwazyjna to wyciac otwory w zderzaku. Co proponujecie ? Ponizej podrzucam link to tych ledow
http://alltronix.pl/pl/sw...ostojowych.html |
|
|
|
|
sharky
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Radiant Red
|
Wysłany: 15-11-2012, 20:51
|
|
|
Sprawdź przede wszystkim czy miejsca, w których chcesz zamontować światła spełniają te warunki
Światła dzienne muszą być zainstalowane:
- Symetrycznie względem osi pojazdu
- Na równej wysokości
- Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
- Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
- Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego
- Lampy włączają się automatycznie po ustawieniu urządzenia zapłonowego w pozycji umożliwiającej uruchomienie silnika
W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej. |
_________________ Ten, co opatentował podświetlany schowek. http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=7948
Sprawdź swoją Pumę po numerze VIN: http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=7055 |
|
|
|
|
cradleoffilth
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: Moondust Silver
|
Wysłany: 15-11-2012, 22:32
|
|
|
O gustach sie nie dyskutuje... ale wszelkie tego typu lampy sa wg mnie paskudne. Co Cie sklonilo (pytam z ciekawosci) by tak piekny samochod zeszpecic takim czyms? |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 16-11-2012, 01:15
|
|
|
maniek86krk napisał/a: | miejsca w dolnej czesci zderzaka tam gdzie jest kratka i tablica rejestracyjna | Jedyne miejsce spełniające warunki montażu płaskich i długich świateł dziennych w Pumie. No może poza robieniem dziur w zderzaku, ale tego nie brałam pod uwagę...
Zobacz http://klubpumy.pl/viewtopic.php?p=151480#151480
Też nie są dobrze zamontowane, bo powinny być bardziej odsunięte od siebie, czyli w samych rogach otworu na gril. Wtedy spełniają wszystkie zasady miejsca montażu świateł dziennych.
Czyli powinny być zamontowane tak (poprawiona fotka tak na szybko, ale wiadomo o co chodzi):
|
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
|
|
|
|
|
maniek86krk
|
Wysłany: 16-11-2012, 10:26
|
|
|
Opoya wlasnie o tym samym miejscy w ktorym masz zamontowane swiatla myslalem przed chwila kurier przywiozl paczke i poszedlem przymierzyc wg mnie bardzo fajnie wygladaja. Na chwile obecna nie mam jak zrobic fotek z przymiarki poniewaz obudowa swiatel w najwiekszym miejscu nie miesci sie w kratki bedzie trzeba wyciac troche kratki zeby weszly. W przyszlym tygodniu mam zamiar podjechac do znajomego ktory mi to zamontuje jak wszystko bedzie gotowe to wrzuce fotki i wtedy wypowiecie sie czy Wam sie podoba czy nie.
Opoya tak zmieniajac temat wkoncu udalo mi sie trafic na dwa dzialajace piloty ktore wg Twojej instrukcji zaprogramowaly sie bezproblemowo i dzialaja dzieki |
|
|
|
|
tusia8510
Tempus fugit...
|
Wysłany: 16-11-2012, 10:54
|
|
|
IMO te światła wcale nie psują śliczności pumy a są bardzo przydatne i wygodne. maniek86krk zainwestowałeś widać w solidne ledy, pewnie będziesz bardzo zadowolony. Twoje są dość wysokie zatem to miejsce, jak na zdjęciu, które wrzuciła Opoya wydaje mi się idealne. Oczywiście czekam na foto |
_________________ https://www.ratujemyzwier...-dla-kulki-otoz |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 16-11-2012, 15:57
|
|
|
maniek86krk, ja też czekam na fotki. Pamiętaj o zasadzie, że dzienne muszą się wyłączać przy włączaniu świateł mijania (a włączać przy wyłączeniu mijania). Pozycyjne mogą w Pumach świecić sie razem z dziennymi.
tusia8510 napisał/a: | IMO te światła wcale nie psują śliczności pumy | Też tak uważam. Żeby było ciekawiej w Focusie mam inne - okrągłe, bo IMO bardziej pasują do auta. Wiele osób mi mówilo, że faktycznie tak jest i auto wygląda dobrze
PS. maniek86krk, gratuluję wygranej walki z pilotami |
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
|
|
|
|
|
cradleoffilth
|
Wysłany: 16-11-2012, 21:30
|
|
|
tusia8510 napisał/a: | IMO te światła wcale nie psują śliczności pumy a są bardzo przydatne i wygodne. |
Jak juz mowilem... wyglad, kwestia gustu.
Ale w czym one sa przydatne i wygodne? Bo to mnie najbardziej ciekawi. Pomijajac fakt, ze komus moze sie podobac dolozenie czegos takiego, to nie za bardzo widze inny powod na zalozenie tego? Jakie sa tego plusy? W oszczednosci na paliwie nie wierze (przy cenie zakupu tego to chyba przy milionowych przebiegach). Wiem natomiast, ze zawsze takie swiatla dokladane to gorsza widocznosc takiego samochodu na drodze. Wystarczy, ze osobe z naprzeciwka oslepi slonce i te dodatkowe swiatla moga byc posrednia przyczyna wypadku.
Nie wiem jak swieca te konkretnie, ale wszystkie jakie spotykalem na drodze powodowaly ze samochod w nie wyosazony byl mniej widoczny (szczegolnie w pelnym sloncu) |
|
|
|
|
tusia8510
Tempus fugit...
|
Wysłany: 16-11-2012, 21:44
|
|
|
Wygodne, gdyż wsiadasz nie musisz pamiętać o włączaniu i wyłączaniu świateł, bo jest automat. One nie maja Ci oświetlać drogi, gdyż używasz ich tylko w dzień, więc nie pogarszają widoczności. Jest przepis, że trzeba mieć cały rok w dzień włączne światła - ledy to IMO super rozwiazanie. Co do ceny, możesz kupić ledy za 400zł a możesz i za 50zł , kwestia wyboru . Być może te tańsze mogą krócej "pożyć" . Jak również możesz kupić ledy np. o łącznym poborze prądu 12 albo 1W . Oszczędność paliwa na dłuższą metę na bank jakaś jest. A co do tego, że ktoś nie zauważy auta z ledami - jak kiedys nie trzeba było jeździć z włączonymi światłami to co? Też auta były "niewidzialne"? Jak ktoś ma nie zauważyć to i tak nie zauważy - ale to tylko moje zdanie i jeżdżę na ledach, i to wcale nie mega drogich |
|
|
|
|
maniek86krk
|
Wysłany: 16-11-2012, 22:27
|
|
|
Mam do Was szybkie pytanie z innej beczki czy atrape ktora jest w zderzaku mozna zdemontowac ? Jesli tak czy mozna ja kupic oddzielnie bez zderzaka ? Chodzi mi o ta atrape ktora jest przy tablicy rejestracyjnej nie o grill ze znaczkiem |
|
|
|
|
tusia8510
Tempus fugit...
|
|
|
|
|
cradleoffilth
|
Wysłany: 16-11-2012, 22:30
|
|
|
To ze nie musisz pamietac o wlaczeniu - ok, moze to byc jeden plus.
co do reszty - nie chodzi mi o to, ze one zle swietlaja droge tylko o to, ze samochod jadacy z LEDami jest duzo mniej widoczny dla innych uczestnikow ruchu drogowego. A to, ze kiedys jezdzily samochody bez swiatel - z jakiegos powodu zostalo zmienione. Samochod bez swiatel jest duzo mniej widoczny dla innych i to szczegolnie wtedy gdy jest pelne slonce. Lepiej wiec byc widocznym dla innych niz nie...
Oszczednosci? Nie sadze. Reklamy glosza, ze jazda na zwyklych swiatlach zwieksza spalanie o 0,2L/100km. To sa relamy wiec z zalozenia jest to (jesli w ogole jest) testowane przy odpowiednich idealnych warunkach. Zakladajac, ze jest to nawet prawda, to LEDy tez w jakims tam (nieznacznym) stopniu zuzywaja paliwo. Z prostej kalkulacji (jesli wierzyc reklamie) i nie brac pod uwage zucia paliwa na LEDach - "oszczedzamy" 20L/10 000km.
Problem w tym, ze musimy jezdzic w 100% w ciagu dnia i przy dobrej widocznosci.
Oczywistym jest ze tak nigdy nie ma.
Biorac wiec pod uwage cene zakupu LEDow, koszt ich wysylki przez kuriera, prad zwiazany z ich montazem, watpliwa oszczednosc na paliwie (jezdzimy na nich tylko przy dobrej widocznosci), jedynym sensownym argumentem wydaje mi sie:
1. ich wyglad
2. to ze wlaczaja sie automatycznie (choc na to sa tez inne sposoby i nie trzeba montowac LEDow) - a swoja droga nie wiem jak wy, ale nawet jak mi sie zdarzy zapomniec wlaczyc swiatel to przy pierwszym uzyciu kierunkowskazow (zazwyczaj przy wyjezdzie z bramy) od razu sie orientuje ze cos jest nie teges... |
Ostatnio zmieniony przez cradleoffilth 16-11-2012, 22:33, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
deejay [Usunięty]
|
Wysłany: 16-11-2012, 22:31
|
|
|
można zdemontować bez ściągania zderzaka, na allegro bywa ale bardzo rzadko |
|
|
|
|
tusia8510
Tempus fugit...
|
Wysłany: 16-11-2012, 22:39
|
|
|
cradleoffilth napisał/a: | A to, ze kiedys jezdzily samochody bez swiatel - z jakiegos powodu zostalo zmienione. |
IMO zostało zmienione, bo ktoś miał w tym zysk - ile poszło do sprzedaży ledów i ile razy częściej wymieniane są przez to zarówki.... Ale jak wyżej , to tylko moje zdanie
Jak również wspominałam, policz ile W jest na włączonych światłach (ktoś już chyba na forum to liczył - lampy przód, tył, tablica itp.) a ile na ledach . IMO zużycie paliwa musi być niższe, ale dla mnie i tak najważniejsza wygoda. Zdarzało mi się że uszczelka zablokowala krańcówkę - nie było sygnału otwarych drzwi przy włączonych swiatłach, można przy tym zapomniec wyłączyć. Można również mieć automatyczny włacznik swiateł ale jak wyżej, ile W więcej Jak ktoś nie chce, nie zakłada i tyle. Ja uważam to za dobre rozwiązanie zatem zostały założone. A jak też pisałam, można założyc i takie za 50zł i też będą działały jak trzeba. |
|
|
|
|
cradleoffilth
|
Wysłany: 16-11-2012, 23:10
|
|
|
tusia8510, dla mnie sprawa jasna
Ja mam swoje zdanie, Ty swoje. I dobrze.
A decyzje kazdy sam podejmuje |
|
|
|
|
|