Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zgrzytanie na drugim biegu
Autor Wiadomość
MarcinP 
Świeżak, ale ambitny!

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1997
Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 21-01-2013, 16:42   Zgrzytanie na drugim biegu

Witam

Odkąd mam Pumę, mam problem taki, iż gdy jadę na drugim biegu, w pewnym momencie słychać krótki zgrzyt, gdzieś w silniku(w sensie pod maską). Zdarza się to raz na jedno odpalenie samochodu, ponownie dopiero po dłuższym postoju. Nie dzieje się to przy wrzucaniu biegu, lecz dopiero po kilku przejechanych metrach, ew. przy zwiększaniu się obrotów(zakres poniżej 2tyś obr.) dokładnie nie wiem, bo dzieje się to w ułamek sekundy.

Jeśli to ważne, to czasem ciężko wchodzi bieg wsteczny, mianowicie nie wchodzi do końca, wtedy muszę zrzucić na luz, puścić i ponownie nacisnąć sprzęgło, wtedy wchodzi bez problemu.

Dodatkowo, gdy jest mocny mróz, to biegi chodzą ciężko, tak jakby olej w skrzyni był bardzo ,bardzo gęsty. Ustępuje to po krótkiej chwili.
Teraz pytanie, co to może być, oraz czy jest to poważne i zagrażające poważniejszym częściom, tj. czy może paść od tego np. skrzynia biegów?

Pozdrawiam

Jasko91 
& Ania

Wysłany: 21-01-2013, 17:17   

Mam podobny problem tez na drugim biegu tak zgrzyta jakby bieg bez sprzegla wchodzil
rozmawialem z kims na ten temat to mowil ze moze byc synchronizator na chwile obecna nic z tym nie robilem. A z tym biegiem wstecznym to trzeba wysprzeglic.
to ze biegi ciezko chodza przy mrozie to normale bo plyn w skrzyni zrobil sie gestrzy a gdy auto sie rozgrzeje i plyn w skrzyni jest ok tak samo w silniku olej jet gesty przy zimnym silniku.

maniek86krk 

Wysłany: 21-01-2013, 18:37   

MarcinP ten zgrzyt o ktorym piszesz to test kontroli trakcji. Po odpaleniu samochodu rozpedzeniu go do predkosci ok 25 km/h slychac chwilowy zgrzyt. Nie masz sie o co martwic tak ma byc :) Odnosnie biegu wstecznego czesto sie zdarza nawet w innych markach ze wsteczny nie wchodzi wtedy trzeba wrzucic pierwszy bieg delikatnie drgnac autem i ponownie wrzucic wsteczny zawsze pomaga

MarcinP 
Świeżak, ale ambitny!

Wysłany: 21-01-2013, 19:02   

Co do wstecznego, to tak jak pisałem, mi pomaga zrzucenie na luz, puszczenie i ponowne wciśnięcie sprzęgła, wtedy od razu wchodzi gładko :) W razie, jakby ktoś miał podobny problem hehe:)

Co do testu kontroli trakcji - czyli w Waszych Pumach też jest coś takiego? Dla upewnienia, postaram się złapać ten moment na filmie, wrzucę tutaj i zobaczymy, czy to na pewno to, chociaż myślę, że naprawdę to może być od tego, ponieważ przy zmieleniu kołami na lodzie słychać podobne, tylko dłuższe zgrzytanie :)

Dzięki za pomoc! Pozdrawiam!

tusia8510 
Tempus fugit...

Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 21-01-2013, 20:47   

MarcinP spoko , to normalny dźwięk ;) . Co do wstecznego - u mnie też nie zawsze "łapie".

Jasko91 
& Ania

Wysłany: 25-01-2013, 16:42   

Jak chcesz by wsteczny latwo za pierwszym razem wchodzi to musisz wysprzeglic bieg

Shakira
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2013, 17:10   

MarcinP, o wstecznym w pumie to juz krążą legendy. A gdybyś nie słyszał zgrzytu na dwójce zaraz po ruszeniu to wtedy zaczelabym się martwic,ze coś jest nie tak.

MarcinP 
Świeżak, ale ambitny!

Wysłany: 25-01-2013, 17:25   

Jasko91, A jak to zrobić :P ?

Shakira, teraz już wiem i nie zawracam sobie głowy, kiedy to słyszę przy ruszaniu :D

deejay
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2013, 18:24   

MarcinP napisał/a:
Co do wstecznego, to tak jak pisałem, mi pomaga zrzucenie na luz, puszczenie i ponowne wciśnięcie sprzęgła, wtedy od razu wchodzi gładko :) W razie, jakby ktoś miał podobny problem hehe:)

Właśnie tak jak napisałeś :mrgreen:

cradleoffilth 

Rok prod. Pumy: 2000
Wysłany: 26-01-2013, 15:40   

Shakira napisał/a:
o wstecznym w pumie to juz krążą legendy. A gdybyś nie słyszał zgrzytu na dwójce zaraz po ruszeniu to wtedy zaczelabym się martwic,ze coś jest nie tak.

hehe, a u mnie zadnego zgrzytu nie ma i jakos mnie to nie martwi :> .

No chyba, ze jest slisko to jak sie wlacza ten smieszny system zapobiegajacy slizganiu sie kol - to wtedy jak najbardziej.

Shakira
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2013, 16:09   

Ja wole jak mi zgrzyta,bo przynamniej mam świadomość większego bezpieczeństwa. Wiesz, to też zależy jak ruszasz,włączone radio to i logicznie bedzie,ze przy większym hałasie możesz go nie słyszeć

Odpowiedz do tematu