Wibruje budą i zgrzyt |
Autor |
Wiadomość |
szati
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: Panther Black
|
Wysłany: 26-02-2016, 12:38 Wibruje budą i zgrzyt
|
|
|
Problem zaczął się od tego, że jadąc z pasażerem powyżej 100km/h wibrowało mi budą. Został wymieniony przegub wewnętrzny z prawej strony i w pewnym stopniu to pomogło, tylko po tym zabiegu spadł mi vmax i jakby ciężej się zbiera na 4 i 5 biegu w górnym zakresie obrotów. Ogólnie odczuwalne jest szarpnięcie przy zmianie biegów zwłaszcza przy sportowym stylu jazdy (głównie zmiana/redukcja na 3 bieg).
Filmik przedstawia problem: https://youtu.be/E6Gl2jLjL58
To co jest pokazane na filmiku z prawym kołem dotyczy się w tym samym stopniu lewego koła.Taki zgrzyt jest prawie zawsze słyszalny przy zmianie biegów z 1 na 2. Mechanizm różnicowy jest sprawny (brak zgrzytów, stuków; jedno koło kręci się w przód drugie w tył). Luz na podporze łapy półosi nieodczuwalny. Coraz częściej myślę, że to będzie wina skrzyni biegów.
Miał ktoś podobny problem? Jakieś pomysły sugestie? |
|
|
|
|
slawek535
RBR+g27+TV51"
Rok prod. Pumy: 1998
|
Wysłany: 26-02-2016, 17:41
|
|
|
U mnie wygląda to podobnie i do dziś niewiem co to jest. Mechanik mówił ze przegub krzyzakowy. |
_________________ “Prawdziwego mistrza poznaje się po tym, że wygrywa jadąc najwolniej jak to jest możliwe”
|
|
|
|
|
liptoneq
Rok prod. Pumy: 1997
Kolor Pumy: Moondust Silver
|
Wysłany: 04-03-2016, 00:55
|
|
|
Może łożysko? |
|
|
|
|
Venom_4x4
|
Wysłany: 04-03-2016, 08:38
|
|
|
skrzynia nie daje takich objawów. musiałbyś zęby w niej połamać żeby tak szarpało. Poza tym szarpie raz na kilka obrotów koła. sprawdź sprzęgło i ukł zapłonowy. silnik pracuje równo? nie masz szarpania obrotami? |
_________________ Nie bierz życia na serio - i tak nie wyjdziesz z niego żywy. |
|
|
|
|
Dukes
Kolor Pumy: State Blue
|
Wysłany: 04-03-2016, 20:25
|
|
|
Nie masz czasem krzywych tarcz hamulcowych? |
|
|
|
|
szati
|
Wysłany: 05-03-2016, 10:19
|
|
|
Silnik równo pracuje (może na jałowych bardzo minimalnie faluje ale dla laika to jest nieodczuwalne), sprzęgło było wymienione około 8k km (tarcza + docisk Luka). Tarcze hamulcowe proste, nie odczuwam wibracji na kierownicy podczas hamowania. Łożysko powinno być dobre, brak luzów na pieście i piszczenia, szumienia podczas jazdy. |
|
|
|
|
Venom_4x4
|
Wysłany: 05-03-2016, 10:55
|
|
|
wyjmowałeś kielich półosi ze skrzyni przy wymianie czy tylko sam krzyżak wyleciał? Jazgot masz tam taki jakby skrzynia bez oleju pracowała. nie uciekł ci olej z niej?
Efekt masz taki, jakby coś się zacierało lub przepuszczało podczas pracy skrzyni. wątpię żebyś połamał zęby w skrzyni, ale ukręcić kielich półosi "sportowym stylem jazdy" już mogłeś. wyjmij kielichy półosi ze skrzyni i sprawdź czy są całe. |
_________________ Nie bierz życia na serio - i tak nie wyjdziesz z niego żywy. |
|
|
|
|
szati
|
Wysłany: 08-11-2016, 13:26
|
|
|
Długo tutaj nie zaglądałem ale może komuś się to przyda. Wina wibracji leżała po stronie półosi prawej (długiej), w moim przypadku wymiana na używkę w lepszym stanie pomogła. Zgrzyty jednak pozostały ale po zdjęciu kół i takiej próbie jak na filmiku prawie nie występowały. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|