Odczułem osatnio dziwne "klapanie" w tylnej oponie od strony kierowcy, myślałem że złapałem gume ale opona jest cała tzn nie ma flaka i po ogólnych ogledzinach jest niby wszystko ok, ale sprawdziłem przy owartym oknie i wychyliłem sie przy wolnej jeżdzie słychać klapanie, oponka ma sie ku końcowi czy jak? akurat wszystko sie wali jak mam lada moment jechać nad morze (obroty szaleją i czasmi gaśnie, ktoś mi walnał pięścia albo czymś w przedni błotnik i wgiął go) cholercia co sie dzieje...:( czyżbym nie miał jechać...? uffff
Sqad [Usunięty]
Wysłany: 27-07-2008, 23:14
Od wewnętrznej strony sprawdzałeś?? klapanie to dźwięk odrywającego się kawałka opony.
Ja sądzę że może to być spowodowane miejscowym zużyciem opony - jeśli np. masz niski wysłużony zawias to opona może być w jednym miejscu swego obwodu bardziej przytarta ( albo hamowanie na piskach bądź stara guma po prosu ) i wówczas będzie ci właśnie tak klepać u mnie raczej szumią kapcie aniżeli klepią ale spowodowane jest to ich szerokością 215 na profilu 40
Wysłany: 28-07-2008, 12:18
fpuma, masz opone w kształcie literki "V"? A sprawdzałeś czy nie jest felga wygietą? Masz bicia na kierownicy? Ja podobnie jak adrianus, stawiam na miejscowe zużycie sie opony.
Sqad [Usunięty]
Wysłany: 28-07-2008, 14:13
A co to jest opona w kształcie "V", a może chodzi ci o układ zawieszenia ale to prędzej / \ wyrażaj się technicznie bo nie techniczni mogą błędnie zrozumieć.
fpuma [Usunięty]
Wysłany: 04-08-2008, 23:34
klapanie ustało ale nadal obserwuję
Hadzi [Usunięty]
Wysłany: 05-08-2008, 08:54
fpuma, czyli byc moze było to co pisał Sqad i poprostu ten kawałek gumy sie oderwał.
fpuma [Usunięty]
Wysłany: 05-08-2008, 11:42
Hadzi, być może ale obejrzałem dokładnie oponke i nie ma śladu po żadnym oderwaniu czy czymś podobnym, mechanik mi mówił że może kawałek asfaltu (akurat były wtedy upały) albo błoto miałem przyklejone
Hadzi [Usunięty]
Wysłany: 05-08-2008, 13:51
No fakt, też tak mogło być. Mnie nieraz wkurza jak w bieżnik sie kamyczek dostanie to też brzydko hałasuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum