Wysłany: 17-11-2008, 22:32 Większe opony na zimę? (185/60/15)
Witam
Lenie opony sa w rozmiarze 195/50/15 (standardowe, zgodnie z zaleceniem producenta).
Felgi alu (ale to chyba bez znaczenia w tym kontekscie...).
Zimowki wolalbym nieco wezsze (zgodnie z powszechna opinia w odniesieniu do jazdy po asfalcie) i wg kalkulatora rozmiarow najbardziej zblizone bylyby 185/55/15. Ale jest to rozmiar malo typowy i przez to sporo drozszy. Zdecydowanie tansze sa np. 185/60/15; no i wyzszy profil wydaje sie bezpieczniejszy dla felg na zime... Kalkulator informuje ze roznica w obwodzie wynosi ok. 4,5% (tzn. 185/60/15 sa o tyle wieksze od nominalnych
195/50/15). Puma nie jest obniżona.
I tu pytanie: czy ktos zakladal wieksze opony do Pumy (różnica promienia w moim przypadku to ok. 13,5 mm)? Czy nie bedzie gdzieś obcierać o nadkole, albo cos innego niemiłego?
Będę wdzięczny za pomoc/poradę.
pozdr.
jacekbr.
co sadzicie o 185/60 R15 ? Czy bede lepsze od 195/50 R15 ?
ksolk napisał/a:
pierwsza sprawa to szerokość felgi,185/60 R 15 to nie jest zamiennik,nie możesz sobie wkładac jakich chcesz opon.Druga sprawa profil 60 nie wiem czy nie będzie wadził.Trzecia sprawa to faktycznie,węższa opona na zime jest lepsza.
Passenger napisał/a:
Zależy do czego... będą węższe, więc teoretycznie powinny być lepsze na zimę, ale ja mam 195/55 i też idealnie wszystko odprowadzają i trzymają przyczepność... Na 185/60 auto będzie się bardziej bujać na zakrętach, przez co za szybko nie pojeździsz. Z drugiej strony 185/60 są na pewno tańsze od 195/55 czy 50. Decyzja należy do Was...
Passenger napisał/a:
Mi też się wydaje, że 185/60 R15 wejdą. Ja mam profil 55 i wydaje mi się, że pomimo niższych sprężyn profil 60 też by wszedł.
Ostatnio gdzieś czytałem, że w związku z dużym postępem w produkcji opon, zamiana w zimę na węższe nie jest konieczna. Zimówki równie dobrze powinny sobie radzić w standardowym rozmiarze.
Co do profilu 60. Ja uważam, że będzie obcierać. Jeśli już bardzo chcesz węższe, to może pomyśl o 14 calowych kołach.
jacekbr [Usunięty]
Wysłany: 17-11-2008, 22:54
No ale przeciez "profl" sam w sobie nie ma znaczenia... Wazny jest bezwzgledny wymiar kola (opony). To czy profil jest 40 czy 70 nie ma znaczenia odnosnie obcierania jezeli promien kola pozostanie bez zmiany... Wiec nie ma sie co ustosunkowywac do wartosci profilu tylko do promienia kola (ktory w tym wypadku jest wiekszy o 13,5 mm od standardu).
Ale skoro widze, ze czesc osob uzywa 195/55/15 (zamiast 195/50/15) to juz jestem spokojniejszy, bo roznica promienia miedzy tymi oponami jest 10 mm. Wiec 185/60/15 bedzie miec tylko 3,5 mm wiekszy promien niz 195/55/15...
pozdr.
jacekbr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum