Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1999
Wysłany: 02-12-2008, 18:06 Już mam dość :( Pomocy :(
Wymieniłam opony na zimowe od tego czasu gdy jadę powyżej setki to mi tył auta lata jakbym po maśle jechała normalnie na boki auto mi zarzuca Panowie mi raz jeszcze sprawdzili i wyważyli opony i wszystko ok i powiedzieli, że to silentblok sie poluzował z tyłu z jednej strony i trzeba wymienić czy to rzeczywiście może być to? Co to w ogóle silentblok i ile to dziadostwo kosztuje. A i jeszcze muszę z tyłu wymienić amortyzatory kurde zbankrutuje Polećcie mi jakieś dobre i nie za majątek ???
Pusia
Silnik Pumy: 1.6
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: India Yellow
Wysłany: 02-12-2008, 18:30
Mona napisał/a:
muszę z tyłu wymienić amortyzatory
jesteś pewna, ze amortyzatory? Czasem wystarczy pierdółkę typu gumę stabilizatora (20 zł) i już moze być OK
Wysłany: 02-12-2008, 18:32
U mnie jak pływał sobie tył musiałem niestety (albo stety ) wymienić amorki i od razu jest cudownie Zero zarzucania. Ja za kpl na tył dałem 365pln, ale to były sportowe amorki więc pewnie seryjne są tańsze.
Wysłany: 03-12-2008, 09:09
Dziś jadę do mechaników swoich i zobaczymy co powiedzą Nie mam obniżanego autka więc chyba standardowe amorki choć to autko jest w ogóle podobno jakieś dziwne więc nić nie wiadomo szczególnie że mam dystanse i jakieś niestandardowe opony A wiecie co to jest ten silentblok ???
krastii [Usunięty]
Wysłany: 03-12-2008, 09:28
silentblok to jest taka tuleja z gumą z tego co się orientuję, taka mała pierdułka.
pozdrawiam Krastii
Hadzi [Usunięty]
Wysłany: 03-12-2008, 11:52
Pusia ale koleżanka pisze o tylnim zawieszeniu a nie przednim, a z tyłu nie ma stabilizatora.
Mona, to sa tuleje
Słuchaj, to ze tyłem auta rzuca to moze nie być tylko przyczyna tuleji (silentblokow), choć i przy zużytych tulejach tylniej belki sie tez tak dzieje. Koszt jednej to okolo 70zł. Kup lepiej dwie i to oryginalne, bo te tańsze krótkie życie maja. http://ford.sklep.pl/pl,p...belki,ford.html Koszt wymiany jest uzalezniony od mechanika. jeden weźmie za wymiane dwóch tuleji 150zł a inny (np ASO Forda) 400zł. Jelsi chodzi o amorki, to tu tym bardziej bedzie tył auta latał jak zyd po pustym sklepie. Tylnie amory sa takie same jak we Fieście. http://ford.sklep.pl/pl,c...szenie,tyl.html Najlepiej do nich zadzwoń i sie dowiedz. Widze ze Kayabe maja za 150zł za sztuke. Czyli by Cie to wyszło 300zł. Ewentualnie mozesz tez wymienić poduszki amortyzatorów, odboje i osłonki, ale to juz niech mechanik powie czy jest taka potrzeba.
petosik [Usunięty]
Wysłany: 03-12-2008, 17:09
Jestem pewien, że zachowanie twojego autka ma jedną przyczynę - amortyzatory. Wymień na nowe i wszystko przejdzie
Hadzi [Usunięty]
Wysłany: 04-12-2008, 09:29
petosik, ja miałem amory w bdb stanie, a autem bujało przez kompletnie zużyte tuleje tylniej belki....
petosik [Usunięty]
Wysłany: 04-12-2008, 13:52
Ok, mogło tak być. Ale wg mnie jak naprawiać coś to od podstaw. Jeśli mogą być zużyte amory to trzeba je wymienić w pierwszej kolejności, później tuleje. W zdecydowanej większości to rozwiązuje problem. Np. ja miałem swego czasu tuleje ok, a amortyzator padł - efekt ten sam.
Wysłany: 04-12-2008, 14:02
Dzięki wielkie Byłam na przeglądzie i tuleje do wymiany. Mechanik powiedział że najpierw wymienimy tuleje bo one moga powodować że amor na badaniach wychodzi słabo a potem się zobaczy jeśli amor dalej bedzie miał słabe wyniki to trza wymienić. Pierwsze jednek tuleje bo sa na bank zrypane Raz jeszcze dzięki za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum