Wysłany: 13-12-2008, 14:31 Ubyło 25% oleju na 1'000 km.
Czesc, przejachalem 1'000 km, po wymianie oleju i filtrow, czyli teraz mam okolo 109.000 przejechane. Ubylo mi 25% oleju pomiedzy przedzialka min/max (wiem ze duzo, wczesniej pisalem o tym ze mam zle cisnienie w tlokach), uzywam oleju FORMULA E 5W-30 5W30.
Teraz chce dolac tak aby bylo na max znow, ile to bedzie okolo ml/L? (pytanie jest takie bo chce to sobie wstepnie obliczyc, wiem ze mam lac do stanu max i pozniej zobaczyc ile mi ubylo i bede wiedziec, ale moze juz ktos wie od razu?)
Luki
Wysłany: 13-12-2008, 15:58
Żeby przy takim małym przebiegu brała tyle oleju... :O Trochę to dziwne...
_________________ "Gdy człowieka ukąsi wampir, staje się wampirem.
Mam wrażenie, że naszych polityków pokąsały barany"
Wysłany: 13-12-2008, 16:27
Swiss napisał/a:
109.000 przejechane
Pewnie 209 tys skoro tak zła kondycja albo nie źle pałowany był.
Swiss napisał/a:
Teraz chce dolac tak aby bylo na max znow, ile to bedzie okolo ml/L?
Jak dla mnie max do 250ml
Swiss napisał/a:
(pytanie jest takie bo chce to sobie wstepnie obliczyc, wiem ze mam lac do stanu max i pozniej zobaczyc ile mi ubylo i bede wiedziec, ale moze juz ktos wie od razu?)
Dolej do pełna i kontroluj stan oleju, nie dolewaj jak ci ubędzie na połowę bagnetu dlaczego ? a no dla tego iż na pełnym stanie olej szybciej znika do połowy a później już wolniej, więc kontroluj często olej i zobacz ile będzie brakować przy następnej wymianie, wtedy ci to da w miarę dokładny pomiar ile auto np spala oleju na 10 tys km
Ja ci będzie dużo go zjadać albo będziesz musiał dolać oleju między wymianami przejdź na 10w40 jakiś dobry
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 13-12-2008, 19:08
Franek napisał/a:
Przeszedłem na półsyntetyk 10W40 Mobila i teraz jest ok
jak Pumę kupiłem to nie wiedziałem jaki olej był tankowany, więc od razu przeszedłem na półsyntetyk Mobila, nie bierze mi prawie wcale oleju. Pomiędzy wymianami co 15 tyś bierze mi znikome ilości. 150-200ml.
Wiesz, myślę, że przy moim przebiegu i przy lataniu w trasie często z większymi prędkościami ubywanie poleju w granichach 0,5 -1,0 jest do zaakceptowania
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 13-12-2008, 19:55, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum