Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nierówna praca silnika
Autor Wiadomość
mic1221 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1997
Wysłany: 11-04-2013, 13:25   

Witam. Zamierzam wrócić jeszcze do mojego pierwotnego problemu. Okazało się jeszcze, że to zawór zmiennych faz rozrządu ma zwarcie, bądź jest uszkodzony. Kilka dni temu na allegro znalazłem sprawne (według sprzedającego) koło zmiennych faz rozrządu + zawór za 350 zł, więc bez wahania zamówiłem je. Części wmontuje podczas majówki ponieważ jestem na studiach i nie mam gdzie wykonać zamiany. Poza tym zauważyłem że świeca na 4 cylindrze jest czarna i ubywa trochę oleju ( w małych ilościach, ale na około 1500 km muszę dolać pół litra oleju). Może to być przyczyną wypadania zapłonów?

wojteks 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Wysłany: 04-06-2013, 20:04   

Ja właśnie odratowałem silnik po następującej usterce. Puścił uszczelniacz na wale korbowym. Olej zalewał pasek rozrządu przez co rozrząd przeskoczył prawie o 1/4. Silnik zaczął bardzo ciężko chodzić, samochód jechał do 60 km/h potem się dusił. Błędy to P0304 oraz 1383. O dziwo nie doszło do uszkodzenia zaworów. Wymieniłem wszystkie uszczelniacze, pasek rozrządu, uszczelkę pokrywy zaworów. Ustawiłem rozrząd. Wszystko wróciło do normy. Śmiga pięknie.
Jeśli widać na dole silnik przy kole korbowym spore ilości oleju a silni ma problemy z pracą, to może macie podobne problemy

Odpowiedz do tematu