Wysłany: 26-12-2008, 11:04 chuczy - stuka - zero pomysłu co się stało
Mam problem i totalnie nie wiem co się dzieję. W wigilie wracając do rodziców, zauważyłem, że jak dojeżdżam do skrzyzowania i hamuje przy tym silnikiem, to na 3 i 2 biegu słyszę jakieś stukanie. Na początku było to ledwo odczówalne, ale myślę, że z biegiem kilometrów to się pogłębia. Pod koniec drogi wydawało mi się, że nawet przy dodawaniu gazu na biegu nr 2 i 3 słyszę to stukanie. Przy wciśnięciu sprzęgła nie było tego słychać...
Czyżby skrzynia? A może przegób? Ma ktoś jakieś pomysły? Jutro od rana będę szukał mechanika... Co za pech, akurat jak auto jest najbardziej potrzebne....
Ostatnio zmieniony przez Franek 26-01-2009, 12:45, w całości zmieniany 1 raz
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 26-12-2008, 12:14
Gdyby był przegub to by stukało cały czas. Też stawiam na poduszkę skrzyni biegów.
Franek, zadzwoń może do naszego mechanika
_________________ Żyjesz po to aby jeździć. Jeździsz po to aby żyć.
Porucznik Gwiezdnej Floty Słód™
Franek [Usunięty]
Wysłany: 26-12-2008, 12:24
Hmm, dzwonić będę jutro. Poza tym teraz jestem w Tomaszowie, a po weekendzie lecę do krk. Więc wawa teraz mi nie po drodzę.
Bo właśnie biegi wchodzą, tylko to stukanie jest dziwne.
Sprzęgło raczej bym wykluczył, bo rok temu je wymieniłem, i z tego co pamiętam miało być oryginalne ( w końcu majątek za nie zapłąciłem).
Już chodzę z kąta w kąt i wnerwia mnie, że nie ma kto w tej chwili na to zerknąć. A po weekendzie autko potrzebne....
Franek, a jak jedziesz po dziurach to ci nic nie stuka czy tylko słyszysz to przy zmianie biegów?
_________________ Danieloon
Franek [Usunięty]
Wysłany: 12-01-2009, 09:04
Winowajca poniżej:
Padła skrzynia. Na zdjęciu jest stara. Dokłądnie nie wiadomo co się stało, ale rozebranie starej skrzyni było by kosztem porównywalnym z zakupem nowej, więc długo się nie zastanawiając, kupiłem skrzynkę z anglika (podobno o przebiegu niecałych 100 tyś. Dostałem gwarancję rozruchową, skrzynka założona, mam nadzieję, że będzie dobrze. Na tą chwilę zrobiłem dopiero jakieś 250 km, ale wydaje się wszystko ok.
Do wiadomości:
Z uwagi na to, że stara skrzynia nie była rozebrana, może się okazać, że zepsuta jest jakas pierdoła. Więc gdyby ktoś potrzebował jakiejś części do skrzynki, albo jej całej, to zawsze można się zgłosić.
Przy okazji mam takie oto coś:
Kompletenie nie wiem co to i do czego, ale w razie czego, mam to na zbyciu
Sory za kiepską jakość zdjęć, ale robione były telefonem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum