jeDrASS
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Wysłany: 06-07-2010, 12:30 Problem z zapalaniem..
Drodzy,
Od czasu do czasu mam problem z odpaleniem kociaka.
Przekręcam kluczyk i mam zamiast krecenia silnikiem i taki głośniejszy szum.
Dzieje się to zwykle po króciutkich przejazdach lub po odpaleniu i zgaszeniu auta, po dłuższych jazdach nie ma kłopotu..
I bardzo nieregularnie..
Zastanawiam się czy to nie akumulator powoli mi schodzi czy może rozrusznik?
może jakieś dobre rady zanim zostanę ogolony przez mechanika
Rok prod. Pumy: 1997
Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 09-10-2010, 19:32
Mam podobny problem z rozruchem mianowicie:nie wiem czy to to samo bo jak wejdę do auta i chce go odpalić nie ma żadnej reakcji czyli rozrusznik nie kręci.po którymś tam razie wkońcu zaskoczy.Myślę,że jest to sprawa wilgotności powietrza i wystarczy styki dobrze przeczyścić narazie tak sobie z tym radziłem.Zakupilem preparat elektrosol do konserwacji połączeń elektrycznych i psikałem miejsce przykręcenia przewodow na rozruszniku tyle,ze po wierzchu i myślę,że w tym tkwi błąd ponieważ powinienem je odkręcić no cóż.przeczytałem post powyżej i nie jestem przekonany do niego bo jeśli byłyby zalane szczotki olejem to wcale nie powinien krecić.Problem samych szczotek myslę,że coś w tym może być i trzeba ja wymienić.Może ktoś miał ten sam problem podpowiedzcie jak to ugryść.Czy wystarczy wyczyścić styki elektryczne czy raczej szczotki do wymiany.
Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 10-10-2010, 16:51
jeDrASS, już pisze o co chodzi. Według mnie jest to bendix w rozruszniku. Albo nie jest on za każdym razem wyrzucany albo za szybko się cofa (wina sprężyny) i nie rozpędza odpowiednio koła zamachowego.
[ Dodano: 10-10-2010, 17:57 ]
Ale zanim rozrusznik to sprawdź najpierw akumulator bez obciążenia a potem na rozruchu. Tu widzę niektórzy już piszą o szczotkach a wypada najpierw sprawdzić te najprostsze rzeczy. Jeśli nie akumulator to stawiam na bendix.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum