Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapowietrzone Sprzeglo???? Pomocy!!!
Autor Wiadomość
hiatus85 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Radiant Red
  Wysłany: 26-03-2011, 08:26   Zapowietrzone Sprzeglo???? Pomocy!!!

Witam wszystkich posiadaczy Kociakow mam taki strasznie dziwny problem, mianowicie:
Robilem w swojej pumie 1,7 hamulce z tylu(wymiana szczek czyszczenie samoregulatorow) okazalo sie ze 1cylinderek jest do wymiany- WYMIENILEM dolalem plynu hamulcowego do zbiorniczka.
Zanim wszystko kupilem i poskladalem Kociak stal 2dni na kobylkach az do odpalenia i jazdy testowej.

I tu pojawil sie problem iz mialem juz wrzucony 1bieg ruszylem i odjechalem zauwazylem ze nie moge zmienic biegu gdy wrzucilem luz nie moglem juz zapiac zadnego- CALKOWITY BRAK SPRZEGLA.

Szukalem na forum i na googlach, moj werdykt: zapowietrzone sprzeglo.
Wzialem sie za odpowietrzanie na 2-3 sposoby:
1.Strzykawa wtlaczalem przez odpowietrznik w sprzegle do zbiorniczka plyn
2.Pompowalem sprzeglem
3.Wciskanie pedalu na poluzowanym odpowietrzniku, puszczanie na zacisnietym(uzupelnianie plynu)

Po tych wszystkich zabiegach sprzegla nadal nie ma!!!!:(

Zauwazylem z przewodu hamulcowego saczy mi sie plyn (bardzo mocno go docisnalem) czy mozliwe aby z tego powodu sprzeglo caly czas sie zapowietrzalo???

Oto cala historia Koledzy i Kolezanki znajace sie na rzeczy pomozcie, co jeszcze mozna zrobic dodam ze ze sprzeglem nie mialem wczesniej problemow 1bieg moglem wrzucic przy 20-25km/h.(taka ciekawostka)
Ostatnio zmieniony przez hiatus85 08-10-2011, 10:42, w całości zmieniany 1 raz  

_Alexa_
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2011, 22:05   

Witam.
czy po wciśnięciu pedał sprzęgła powraca do góry czy pozostaje na dole??
Spróbuj odpowietrzyć 3 sposobem: pompuj sprzęgło, trzymaj wciśnięte. Druga osoba poluzuje odpowietrznik przy skrzyni. Jeżeli to nie pomoże, to prawdopodobnie pompa sprzęgła albo cylinderek w skrzyni są uszkodzone.
Daj znać co i jak.
Pozdrawiam

hiatus85 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Radiant Red
Wysłany: 04-04-2011, 10:48   

Witam probowalem odpowietrzyc takze 3 sposobem nic to nie dalo, kolega z ktorym odpowietrzalem zauwazyl ze przewod od pompy sprzegla do wysprzeglika nie za bardzo sztywnieje postawilismy na to ze pompa sprzegla potrzebuje viagry:)
Zamowilem juz nowa pompe ma przyjsc jutro jak zaloze dam znac co i jak.
Nie dowierzalem ze pompa moze zepsuc sie tak szybko Kolega wytlumaczyl mi ze gdy poziom plynu w pompie spadl przy wyciaganiu cylinderka hamulcowego ktory byl zdjety ok 2godz, (przewod zacisnalem imadelkiem lecz troche plynu ucieklo) i przy plukaniu pompy nowo zalanym plynem nagar ktory byl w pompie i pelnil pewna role uszczelniajaca rozszczelnil ja i teraz nie jest juz tak wydajna. To tylko teoria ale mam wielka nadzieje ze znajdzie duzo uzasadnienia w praktyce.
Wszystko okaze sie w przeciagu 2dni jak juz pisalem dam znac co i jak . Pozdrawiam

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wymienilem pompe problem z wrzuceniem biegow nadal istnieje:( po wykreceniu ogranicznika(regulatora) przy pedalesprzegla co pozwala na glebsze wcisniecie udaje sie z trudem wcisnac bieg lecz przy probie ruszenia(rusza przy samej podlodze) slychac jakby cos ocieralo w sprzegle:(

Wniosek: chyba nie obejdzie sie bez wyciagania skrzyni:(

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Diagnoza : polecialy sprezynki na tarczy sprzeglowej i tak niefortunnie poblokowaly tarcze ze bede musial ja wymienic:(

Moze orientujecie sie Koledzy i Kolezanki ile moze kosztowac tarcza sprzegla Sachs lub LUK? Podobno lozysko mam jeszcze ok i wysprzeglik tez jest ok a Koledze wyjecie skrzyni zajelo 1h15min przy tym fajnie sie gadalo wiec nie chcial bym narazac sie na zbedne koszta.

[ Dodano: 22-04-2011, 07:51 ]
zalozona nowa tarcza i Pumka smiga az milo / dziekowa za pomoc

Odpowiedz do tematu