K@RMEL
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: Amparo Blue
Wysłany: 02-10-2011, 13:19 problem z kołem
witam jak w temacie mam problem z kołem, chodzi mi np o to jak wjade na rondo troche za szybko i mam mocniej koła skrecone to tak jakby cos w kole chrupatało(dziwny dzwiek nie do opisania) w innych sytuacja gdy skrecam to jest okey, wiecmoim zdaniem przegub odpada, moze macie jakies pomysły??
z góry dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam
K@RMEL
_________________ Na rozstaju dróg, redukcja i but ! ! !
Trudno powiedzieć, bo przez net cięzko się wsłuchać.
Podnieś samochód, skręć kierownicę (bo domyślam się, że chodzi o przód), zakręć kołami i posłuchaj skąd dochodzi ten dźwięk. Może być to np. łożysko, może coś dostało się w okolice zacisku, może coś się urwało i obciera itp.
PS. zadając takie pytanie dokładniej opisuj problem - nie piszesz które koło, która oś, czy przy skręcie w prawo, w lewo czy w obu itd.
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
K@RMEL
Wysłany: 02-10-2011, 21:30
chodzi o prawe koło, i przepraszam ze nie dokładnie opisuje problem ale jestem nowy i dlatego heh, w najblizszymczasie wejde pod auto i zobacze ale dzieki za odpowiedz
Rok prod. Pumy: 1997
Wysłany: 02-10-2011, 21:42
K@RMEL, bardzo możliwe, że jest to łożysko. Ale nikt z nas nie słyszał tego dźwięku więc cieżko ocenić.
_________________ Był Jest
Jimmy [Usunięty]
Wysłany: 03-10-2011, 08:12
Sprawdź przegub:
Wolno ruszasz na max skręconych kołach, już wtedy go słychać.
Sprawdź olej w wspomaganiu:
Jeśli jest już stary to może się gotować, jeśli jest go mało to pompa sie może zatrzeć lub magłownica pójdzie w diabły. Też słychać przy max skręcie na postoju.
Przy skręconych kołach może jeszcze jakiś odkręcony plastik wadzić i wtedy chrupie.
Łożysko huczy przy jeździe na wprost a jeszcze bardziej przy skręcie, więc jak skręcasz lekko i nie huczy to raczej nie łożysko.
Sprawdź klocki hamulcowe:
Mogły się poluzować i przy skręcie trą jedno koło
Popraw mnie ktoś jeśli bredze
K@RMEL
Wysłany: 03-10-2011, 11:03
dla mnie to jest tez dziwny dzwiek jak znajde przyczyne to dam znac jakby co dzieki wszystkim za podpowiedzi
[ Dodano: 04-10-2011, 11:00 ]
dzis zazałem i okazało sie ze jednak przegub ale dobrze ze braciszek ma warsztat heh:D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum