Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 14-10-2012, 16:42 Stalowe koła + opony zimowe = szum
Witam dzisiaj nabyłem piękne koła stalowe 13 + oponki zimowe po założeniu okazało się ze strasznie cos szumi dźwięk taki metaliczny podobny do padającego łożyska.Oczywiscie jest to niemożliwe z racji tego ze komplet (przód i tył) był wymieniany niedawno. dźwięk jest raczej stały i im szybciejjade tym wyraźniej słychac.
Prawdopodobnie to "zasługa" opon. Zimówki często tak mają. Niektóre wydają dźwięk opisywany jako "wizg", przy wyższych prędkościach, inne już przy małych prędkościach dźwiękiem naśladują uszkodzone łożyska. Przez to zraziłam się do Uniroyali - jadąc miało się wrażenie, że wszystkie cztery łożyska padły w jednym czasie.
Sprawdź podnosząc auto i kręcąc kołami. Jeśli dźwięku nie będzie, to na pewno opony.
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
pawcioss - w mojej opinii to ocierające zaciski klocków z przodu - jak ja zasadziłem 13" to mijała się felga o 0.05 mm - z zaciskiem - masz mniejsze zaciski bo puma 1998 więc będzie śmigać ale trzeba sprawdzić czy nie uszkodzi się coś - ale skoro nie odpadło nic jeszcze to pewnie będzie śmigać jak się już dotrze Oczywiście jeżeli mam rację to zalecane nie jest i mieści się wszystko jak klocki i tarcze nie są nówki sztuki.
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Radiant Red
Wysłany: 15-10-2012, 16:51
Instrukcja zaleca w Pumie na zimę felgi 13stki z oponami 175/70 i ja też takie mam u siebie. Nic nie trze wszystko jest ok z tym, że felgi stalowe są firmy Ford. Mam Pumę z 98 roku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum