Przesunięty przez: Gaydek 25-12-2006, 14:35 |
Dodatkowe światło STOP |
Autor |
Wiadomość |
mowgli
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1999
|
Wysłany: 21-06-2005, 10:50 Dodatkowe światło STOP
|
|
|
Mam pytanko do braci klubowej
Napaliłem się na pomysł wstawienia dodatkowego światła stopu.
Widziałem to już z kilka razy.
Wiem że są takie światła które "idealnie" pasują aby wstawić je w tylnią klapę.
metoda trochę inwazyjna (trzeba "wyrżnąć" podłużny otwór)
moje pytanie jest następujące
czy ktoś wie może jakie światło stupu pasuję w to miejsce?
Przypuszczam że zostało tutaj zaadaptowane światło od innego auta.
Chodzenie po salonach i poszukiwanie zajęłoby wieki.
Może ktoś już to robił.
Pozdrawiam wszelkich "pumowców"
Adam |
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 27-12-2006, 00:03, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
foo
W pyteczke
|
Wysłany: 21-06-2005, 11:00
|
|
|
hej! witam
takie trzecie światło w Pumkach było montowane seryjnie od 2001r. zdaje się, więc najbardziej polecanym zabiegiem była by wymiana całej klapy (poszukać na szrotach bo w Polsce nowej raczej nie kupisz)
jeżeli chcesz się bawic w cięcie blachy w bagazniku to śmiało ale czy nie lepiej dołożyć sobie spoiler i na nim właśnie trzeci stop? |
_________________ powered by peżot_kombi_diesel_automat (C) Gaydek
Heinz up, baby Heinz up! |
|
|
|
|
mowgli
|
Wysłany: 21-06-2005, 11:21
|
|
|
Hmm.
O tym fakcie nie wiedziałem.
Za to słuszałem że niepolecane jest mocowanie spoilera z zintegrowanym światłem stopu. Jest to podyktowane koniecznością demontowania całego spoilera w przypadku ewentualnego uszkodzenia w/w światła.
Ja takowy spoiler już mam. Bez stopu niestety/naszczęście.......
Wymieniać całą klapę to troszkę kosztowne, co nie??
Może poszukać rozbitej pumy i wuciągnąc z niej takie światełko..........??!! |
|
|
|
|
Passenger
|
|
|
|
|
mowgli
|
Wysłany: 21-06-2005, 11:40
|
|
|
I ja o tym myślełem....
lecz jeżeli jest ktoś kto widział takie światło stopu w klapie lub jest (just lucky) i już ma taką pumkę ze światełem w klapie to doskonale rozumie o czym tutaj się rozwodze...................
światło montowane od wewnątrz uważam (tutaj nie zamierzam nikowo obrażać) osobiście za tandetę....
Jak już coś robić to profesjonalnie.
Right???
Adam |
|
|
|
|
Kurzki
|
Wysłany: 21-06-2005, 11:47
|
|
|
mowgli napisał/a: | Za to słuszałem że niepolecane jest mocowanie spoilera z zintegrowanym światłem stopu. Jest to podyktowane koniecznością demontowania całego spoilera w przypadku ewentualnego uszkodzenia w/w światła. |
jedna z wiekszych bzdur jakich slyszalem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jak masz swiatlo stop w spoilerzez , to jest ono mocowane za pomoca dwoch badz tez trzech srub - w zaleznosci od dlugosci stopu
a jaesli masz swiatlo na diodach to juz wogle zapominasz o problemie wymiany , pod warunkiem , ze masz dobrze zabezpieczone przed wilgocia i woda |
|
|
|
|
Passenger
|
Wysłany: 21-06-2005, 11:49
|
|
|
Nikogo nie obrażasz... Ja osobiście w życiu nie włożyłbym stopu w klapę... Po prostu w Pumie nie podoba mi się to wcale... Klapę to mogę co najwyżej wygładzić Ale szczęście że są różne gusta |
_________________ Spec.: http://www.camaro5.com/fo...o=view&id=15247 |
|
|
|
|
mowgli
|
Wysłany: 21-06-2005, 12:19
|
|
|
Jak już wspominałem.
mowgli napisał/a: | słuszałem że niepolecane jest mocowanie spoilera z zintegrowanym światłem stopu |
Nie pisałem że wiem itd.....
Błedu nie rąbią tylko ci co nic nie robią.
Facet który sprzedawał mi spoiler odradzał go ze światłem.
nie miał w tym żadnego interesu ponieważ spoiler ze światłem jest droższy.
Przypuszczam że miał już wcześniej jakieś problemy z takowym dlatego aby ich uniknąć zaproponował tańszy
Pytanie moje było skierowane raczej do kogoś co miał już jakieś w tej materii doświadczenie.
Rozumiem i szanuje tych którzy chcą/nie chcą dodawać cokolwiek do swojej pumy.
Ja już wiem że 3 światło będę miał na 100%.
Dodatkowo przemawia za tym poprawa bezpieczeństwa.
Jak wszyscy wiecie nasze pumy wzbudzają powszechne zainteresowanie i podziw.
Taki gutek jadący za mną jak sie za bardzo zagapi i nie daj boże zauroczy to jeszcze gotów jest zaparkować na moim kufrze. Nie jest mi to w smak a 3 światło (tu chyba sie ze mna zgodzicie) jest z założenia bardziej widoczne aniezeli pozostałe dwa..... |
|
|
|
|
ksolk
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1997
|
Wysłany: 21-06-2005, 12:24
|
|
|
jeżeli chcesz ciąć blache to skontaktuj się z ASO i zamów światło stop do klapy bagażnika do pumy po 01.Sądze ze nie będzie trzeba kupywać całej klapy. |
_________________ Aktualnie: Audi TT Roadster Quattro 225KM |
|
|
|
|
Passenger
|
Wysłany: 21-06-2005, 12:28
|
|
|
mowgli napisał/a: | Jak wszyscy wiecie nasze pumy wzbudzają powszechne zainteresowanie i podziw.
Taki gutek jadący za mną jak sie za bardzo zagapi i nie daj boże zauroczy to jeszcze gotów jest zaparkować na moim kufrze. |
Racja Dobrze powiedziane.
Jeśli chodzi o STOP na spojlerze to mam pewne doświadczenie bo Gaydek jeździ z takim już pare lat i nie ma żadnego problemu! Działa, nie odpada, nie trzeba demontować spojlera, żeby cokolwiek wymienić... |
_________________ Spec.: http://www.camaro5.com/fo...o=view&id=15247 |
|
|
|
|
Kurzki
|
Wysłany: 21-06-2005, 13:54
|
|
|
mowgli napisał/a: | Facet który sprzedawał mi spoiler odradzał go ze światłem. |
widocznie sama konstrukcja spoilera byla do d**y , ale jesli jest przemyslana , to nie
mam problemu
mowgli napisał/a: | Pytanie moje było skierowane raczej do kogoś co miał już jakieś w tej materii doświadczenie. |
no ja mialem taki spoiler ze swiatlem , wlasnie go sprzedalem , bo zmieniam styl autka.
fakt , ze lakiernik dal ciala malujac , ale tak bylo bez problemow i nigdy nie wymieialem nic |
|
|
|
|
Danae
|
Wysłany: 21-06-2005, 15:50
|
|
|
Hmm ten sprzedawca może i miał interes, żeby się pozbyć tego bez ... bo ja jakbym miała do wyboru ze światłem stop i bez to bym się nie wahała.
Stop (przynajmiej nasz) jest przykręcany na dwie śrubki (więc wymiana żarówki jest banalnie prosta), ale jeszcze nigdy nie było z nim najmniejszego problemu, podobnie u Dawida. Jak jest dobry spojler z dobrym światełkiem to chyba nie ma o czym dyskutować, bo wszystko jest kwestią gustu. Jednemu się podoba spojler, a drugiemu klapa, a Pass ma jeszcze inny pomysł.
Mnie się np. dużo bardziej podoba puma ze spojlerem, bo to dodaje jej sportowego charakteru, niż puma 2001. |
_________________ https://rod-nekla.pl/ |
|
|
|
|
Kurzki
|
Wysłany: 21-06-2005, 16:07
|
|
|
Cytat: | Mnie się np. dużo bardziej podoba puma ze spojlerem, bo to dodaje jej sportowego charakteru, niż puma 2001.
|
jestem za, jestem za |
|
|
|
|
Bacha
& Łasia
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Melina Blue
|
|
|
|
|
Boogie
adm
|
Wysłany: 21-06-2005, 22:35
|
|
|
Zgodzę się z Passem i też sobie założe światełko pod szybą. Spojlera na pewno na razie nie zamontuję a takie pod szybe jeśli ładne wygląda ok. |
_________________ Admin jest jak pogoda - trzeba zaakceptować, bo nic nie możesz zrobić, aby go zmienić
|
|
|
|
|
|