Problem z przednimi reflektorami |
Autor |
Wiadomość |
Blado Niebieski [Usunięty]
|
Wysłany: 31-03-2009, 19:37 Problem z przednimi reflektorami
|
|
|
Witam.
Kupiłem niedawno Pumę i przyznam że mam mały problem z przednimi reflektorami. Mianowicie w deszczową pogodę lub gdy jest wilgotno przednie reflektory strasznie parują (obydwa w miarę równomiernie). Czy ktoś z was ma taki problem lub miał i go rozwiązał ? Bo normalne to chyba nie jest Na forum był poruszany temat parujących lamp ale tylnich natomiast mi chodzi o przednie… Czego to może być wina ? Rozszczelnienia ?? Przyznam że ściągnąłem wczoraj całe reflektory, rozmontowałem je… dokładnie umyłem i wysuszyłem… Uszczelki osadziłem na silikonie tak że powietrze nie ma niby prawa się dostać do środka w nie pożądanych miejscach… Zresztą nie wiem czy tu winę może mieć jakieś rozszczelnienie skoro każdy z reflektorów i tak ma odprowadzenie wody przez wężyk w dolnej części i tamtędy wiadome że i tak dostaje się powietrze… No chyba że… (gdy miałem rozmontowane światła to cześć która posiada białe szkło wypełniłem wodą by zobaczyć czy nie przecieka… niby było szczelne za wyjątkiem jednego miejsca. W tylnej części znajduje się taka jakby prostokątna kostka z nacięciami i z pod tych nacięć wydostawała mi się woda i w jednym i drugim reflektorze… tak więc domyślam się iż to jakiś odpowietrznik ?? No chyba że się mylę i akurat w tym miejscu i w jednym i drugim reflektorze coś się rozkleiło…. Niestety ale nie jestem pewien czy to aby na pewno odpowietrznik czy może to ma być też w tym miejscu szczelne bo zabardzo na pierwszy rzut oka nie widać co to jest….). Po założeniu lamp do auta i gdy powietrze zrobiło się wilgotne lampy znowu zaczęły powoli zachodzić parą… |
|
|
|
|
Mr.Maya
Kamikaze Driver
|
Wysłany: 31-03-2009, 19:42
|
|
|
Parowanie to norma mozesz jedynie zbaczyc czy sa odprowadzenia pary sprawne |
_________________ 160KM & 375NM by DURASOFT
|
|
|
|
|
skorpion81
|
Wysłany: 31-03-2009, 19:55
|
|
|
niestety parowanie przednich i tylnych lamp to, dla większości pumek, norma. A uszczelnianie silikonem tez próbowałam i nic. Dałam sobie spokój... przynajmniej na razie |
_________________ Optymiści wierzą, że świat stoi przed nimi otworem. Pesymiści wiedzą, gdzie świat ma ten otwór
http://klubpumy.pl/viewto...der=asc&start=0
|
|
|
|
|
Arca_1
Arca_1
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
|
Wysłany: 31-03-2009, 22:22
|
|
|
One tak mają, też silikonem uszczelniałem nawet kawałki gąbki wklejałem i dało rade na 3-4 miesiące i wróciło no normy czli "oczy za mgłą" . |
|
|
|
|
cobraswiecie
CSW Kuj-Pom
|
Wysłany: 01-04-2009, 13:55
|
|
|
No szczerze powiedziawczy jechalem nocą w deszczu ostatnio to masakra;) |
_________________ Przyspieszenie to najlepszy sposób na spędzenie czasu między zakrętami...
Moja Pumka:
http://www.polskajazda.pl...Ford/Puma/74364
|
|
|
|
|
Arca_1
Arca_1
|
Wysłany: 01-04-2009, 22:19
|
|
|
Zaczyna się ciepło robić więc treba będzie znowu z reflektorami troche pomieszać. |
|
|
|
|
Pusia
Silnik Pumy: 1.6
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: India Yellow
|
|
|
|
|
Szpitalniak
|
|
|
|
|
Słoodzik
zakręcony,po całości
|
Wysłany: 15-05-2010, 19:31
|
|
|
W przypadku plastikowych lamp występuje jak najbardziej ich parowanie i jest to teoria poparta w praktyce Chodzi o stopień zużycia lampy i jej szczelność.
I nie tyczy się to tylko Pumy, ale i o wiele nowszych autek. Za przykład może posłużyć Focus, czy moje obecne wozidełko C1. |
_________________ Żyjesz po to aby jeździć. Jeździsz po to aby żyć.
Porucznik Gwiezdnej Floty Słód™ |
|
|
|
|
Angelika [Usunięty]
|
Wysłany: 15-05-2010, 20:48
|
|
|
Przednie lampy to u mnie też lekko parują ale tylko tyci tyci, a tył to już norma jednak dziwi mnie fakt że lewa tylna lampa wcale nie paruje a prawa ciągle jest zaparowana Ale Puma ma to do siebie - po za tym życzę samych przyjemnych wrażeń z użytkowania tego autka |
|
|
|
|
rafalski69
1.4 i 1.7
Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Pacific Green
|
Wysłany: 15-05-2010, 23:25
|
|
|
u mnie zaparuje po umyciu auta ale to tylko na chwilę i jak stoi na deszczu zanim przyjdę z pracy. Jednak jak dojadę do domu to już są czyste zastanawiałem sie czy trochę nie pomoże spryskanie takim czymś http://www.motoallegro.pl..._parowanie.html ale czy to ma sens? |
|
|
Lula
i PanKierownik
Kolor Pumy: Panther Black
|
Wysłany: 25-05-2010, 21:04
|
|
|
a ja myślę że nie uszczelniać.
raczej właśnie powinna być drożna wentylacja lampy.
tzn. rurki doprowadzające powietrze z dołu lampy, i -ważne- odprowadzenie u góry.
może ktoś Wam to kiedyś pozatykał?
ja mam w stanie fabrycznym i jakoś nigdy nie parowało... |
|
|
kivi89
Rok prod. Pumy: 1997
|
Wysłany: 25-05-2010, 22:25
|
|
|
Ja walczylem z problemem parujacych lamp od kiedy mam pume tak mnie to irytowalo aż wkoncu udalo sie z tyłem tzn. udało się w 95% zrobilem w nich gorącym gwozdziem po 2 dziurki na dole tam gdzie zwykle sie zbierala woda i dwie na górze.. teraz przy calym dniu jazdy w ostrym deszczu parowaly tylko na 1 cm2 a potem szybko calkowicie mgielka znikala.. dużo wiekszy problem mialem ostatnio z przodem.. woda spowodowala nawet zwarcie;/ uszczelnilniłem na nowo sylikonem pod uszczelkami ale zobaczymy co to da..szkoda ze nie ma jakis zamiennikow pozbawionych tej wady |
_________________ http://www.polskajazda.pl...Ford/Puma/67228 |
|
|
|
|
wojteks
Rok prod. Pumy: 1999
|
Wysłany: 26-05-2010, 10:30
|
|
|
...a mi ani przednie ani tylne reflektory nie parują i to bez względu na pogodę. Jedynie po myciu na chwilkę trochę przedni prawy zaparował tak na 3 minutki. nigdy z tym problemów nie miałem i nigdy nic nie grzebałem w nich. Ciekawe czemu tak jest. Podobno ciągłe jeżdżenie na zwykłych halogenach które dobrze grzeją powoduje odparowanie wody.
Pozdro |
|
|
|
|
|