Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Grzechotanie w układzie kierowniczym
Autor Wiadomość
alexa
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2010, 09:02   Grzechotanie w układzie kierowniczym

Witam
Od jakiegoś czasu przy skręcaniu słychać jakby grzechotanie od strony lewego przedniego koła. Chyba nie jest to przegób bo czasami tego niesłychać a czasami bardzo mocno co dziwniejsze nasila się to gdy jest zimno i mokro a jak jest cieplej to czasami wogóle przestaje. Mechanik wspominał cos o układzie kierowniczym ale niepowiedział co konkretnie. Czy ktoś może sie z tym spotkał.
Dzięki za odpowiedzi.

mochool 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 16-03-2010, 09:19   

czasem pod ten plastik, osłonę, która jest za kierownicą dostaje się brud i on czasem zgrzyta, można zdjąć osłonę wyczyścić i psiknąć jakiś specyfik na pierścienie

może też "miałczeć" pompa wspomagania albo maglownica :neutral:

alexa
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2010, 09:35   

mochool napisał/a:
może też "miałczeć" pompa wspomagania albo maglownica

czy pompa albo maglownica moze się tak zachowywać okresowo? Pierwsze oznaki były już w zeszłym roku zimą, potem latem niebyło żadnych problemów. Teraz znowu zimą problem się pojawia. Ale też nie cały czas. Dziś jechałam do pracy to było mocno odczyuwalne a wczoraj na przylklad dużo mniej, w inne dni wogóle się niepojawia. Odgłos to typowy grzechot podobny bardzo jak w kluczu z grzechotką.

mochool 

Wysłany: 16-03-2010, 10:46   

czy pompa albo maglownica moze się tak zachowywać okresowo?
myślę, że może, może to oznaczać początek końca w/w gratów :wink:
warto również przyjrzeć się zwrotnicy :wink:

dziwne jest to, że grzechotanie ustaje jak jest ciepło/sucho bo fachowcy uważają, że woda trochę smaruje i wszelkie dziwne odgłosy są w ów czas mniej słyszalne :wink:

czy sprawdziłaś dokładnie zawieszenie, prócz przegubów i łożysk, bo też z niego może się wydobywać taki odgłos :?:

najprościej będzie pojechać na stacje diagnostyczną, myślę, że za niewielkie pieniądze znajdą przyczynę

alexa
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2010, 11:49   

mochool napisał/a:
najprościej będzie pojechać na stacje diagnostyczną, myślę, że za niewielkie pieniądze znajdą przyczynę

w lutym pumka była na przeglądzie i niebyło żadnych uwag co do układu kierowniczego ani zawieszenia itp. chyba jednak poprosze mechanika żeby rozebrał i sie zobaczy
dzięki
acha odgłos jest słyszalny również kiedy stoje i kręce kierownica nie tylko podczas jazdy

mochool 

Wysłany: 16-03-2010, 12:42   

alexa napisał/a:

chyba jednak poprosze mechanika żeby rozebrał i sie zobaczy

myślę, że nie ma potrzeby rozbierania układu kierowniczego, żeby sprawdzić co zgrzyta :neutral: , dobry mechanik z pewnością poradzi sobie bez tego, więc jeśli Twój mechanior potrzebuje coś rozkręcić w celu postawienia diagnozy...proponuję go zmienić :wink:

Odpowiedz do tematu