Wysłany: 16-03-2010, 09:02 Grzechotanie w układzie kierowniczym
Witam
Od jakiegoś czasu przy skręcaniu słychać jakby grzechotanie od strony lewego przedniego koła. Chyba nie jest to przegób bo czasami tego niesłychać a czasami bardzo mocno co dziwniejsze nasila się to gdy jest zimno i mokro a jak jest cieplej to czasami wogóle przestaje. Mechanik wspominał cos o układzie kierowniczym ale niepowiedział co konkretnie. Czy ktoś może sie z tym spotkał.
Dzięki za odpowiedzi.
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 16-03-2010, 09:19
czasem pod ten plastik, osłonę, która jest za kierownicą dostaje się brud i on czasem zgrzyta, można zdjąć osłonę wyczyścić i psiknąć jakiś specyfik na pierścienie
może też "miałczeć" pompa wspomagania albo maglownica
_________________ Fiat Grande Punto Dynamic + Ford Puma
alexa [Usunięty]
Wysłany: 16-03-2010, 09:35
mochool napisał/a:
może też "miałczeć" pompa wspomagania albo maglownica
czy pompa albo maglownica moze się tak zachowywać okresowo? Pierwsze oznaki były już w zeszłym roku zimą, potem latem niebyło żadnych problemów. Teraz znowu zimą problem się pojawia. Ale też nie cały czas. Dziś jechałam do pracy to było mocno odczyuwalne a wczoraj na przylklad dużo mniej, w inne dni wogóle się niepojawia. Odgłos to typowy grzechot podobny bardzo jak w kluczu z grzechotką.
Wysłany: 16-03-2010, 10:46
czy pompa albo maglownica moze się tak zachowywać okresowo?
myślę, że może, może to oznaczać początek końca w/w gratów
warto również przyjrzeć się zwrotnicy
dziwne jest to, że grzechotanie ustaje jak jest ciepło/sucho bo fachowcy uważają, że woda trochę smaruje i wszelkie dziwne odgłosy są w ów czas mniej słyszalne
czy sprawdziłaś dokładnie zawieszenie, prócz przegubów i łożysk, bo też z niego może się wydobywać taki odgłos
najprościej będzie pojechać na stacje diagnostyczną, myślę, że za niewielkie pieniądze znajdą przyczynę
alexa [Usunięty]
Wysłany: 16-03-2010, 11:49
mochool napisał/a:
najprościej będzie pojechać na stacje diagnostyczną, myślę, że za niewielkie pieniądze znajdą przyczynę
w lutym pumka była na przeglądzie i niebyło żadnych uwag co do układu kierowniczego ani zawieszenia itp. chyba jednak poprosze mechanika żeby rozebrał i sie zobaczy
dzięki
acha odgłos jest słyszalny również kiedy stoje i kręce kierownica nie tylko podczas jazdy
Wysłany: 16-03-2010, 12:42
alexa napisał/a:
chyba jednak poprosze mechanika żeby rozebrał i sie zobaczy
myślę, że nie ma potrzeby rozbierania układu kierowniczego, żeby sprawdzić co zgrzyta , dobry mechanik z pewnością poradzi sobie bez tego, więc jeśli Twój mechanior potrzebuje coś rozkręcić w celu postawienia diagnozy...proponuję go zmienić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum