Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
obroty na biegu jałowym
Autor Wiadomość
pantera272 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 26-07-2010, 13:05   

A u mnie wynikł następujący problem. Wymieniłem silniczek krokowy gdyż samochód mi gasł na biegu jałowym, potem okazało się jeszcze że kabelek od przepływomierza był urwany i puma się dusiła na jałowym biegu. Teraz gdy to naprawiłem wszystko puma ma jakieś 1100 obrotów na biegu jałowym, natomiast gdy ją wyluzuje i się toczy obroty zwiększają sie do 3500a później pomału spadają i skaczą w granicach 1400-1600. Już nie wiem gdzie mam jeszcze coś szukać może ktoś się z czymś takim spotkał i wie jak pomóc.

tusia8510 
Tempus fugit...

Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 26-07-2010, 13:19   

Ja tak miałam kiedys. po podpięciu pod kompa okazało się, że czujnik położenia przepustnicy coś był lekko trafiony i czujnik powietrza zasysanego w kolektorze ssacym. Co do przypływomierza były wątpliwości, więc też wymieniłam.
Może zacznij od podpięcia do kompa jeśli masz mozliwość, lub przeczyść przepływomierz.

pantera272 

Wysłany: 26-07-2010, 14:23   

Przepływomierz przeczyściłem, pod kompa na razie nie mam możliwości go podpiąć zobaczę jeszcze na te czujniki.

Rafi82
[Usunięty]

Wysłany: 05-08-2010, 12:49   

Zresetuj kompa. Była o tym mowa na forum. Odłącza się klemy akumulatora na ok. 5 minut. Potem odpala się silnik i pozostawia na luzie i wolnych obrotach przez około 10 minut (ustawiają się obroty biegu jałowego). Jak już to masz z głowy to czeka Cie jazda z rużnymi predkościami i obrotami przez około 10 km. Przetestowałem i działa. Dobrze jest też wykasować błedy w kompie.

[ Dodano: 05-08-2010, 13:51 ]
Przepraszm najmocniej za błąd ortograficzny jaki popełniłem wpis wyżej :oops:

Odpowiedz do tematu