Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Delikatne popiskiwanie z okolicy pasaka wielorowkowego?
Autor Wiadomość
gelu1
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2010, 07:13   Delikatne popiskiwanie z okolicy pasaka wielorowkowego?

Witam.
Mam taki problemik, od momentu jak zaczeła mi lać pompa wody , po jej wymianie z okolic paska dochodzą dziwne odgłosy tak jakby popiskiwanie. Jak jest mróz na dworze to słychać to bardzo delikatnie bądź wogule, a jak sie robi cieplej to juz świerszczyk sobie śpiewa ładnie :) . Wymieniłem rolke prowadzącą (tą na górze) założyłem nawet troche większą i wymyłem pasek benzyną ekstrakcyjną i przez kilka dni było cicho ale zaraz to powruciło. Niechce wymieniać tak na czuja paska, napinacza i kto wie co jeszcze. Jak można sprawdzić czy to pasek? Są jakieś sposoby żeby przestał piszczeć? Ewentualnie wymieniał ktoś ten napinacz pod silnikiem, ciężko jest jak sie go tam odkręća?

wojteks 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Wysłany: 15-12-2010, 10:17   

U mnie takie popiskiwanie było spowodowane właśnie przez pompę wody. Tyle że jak odpalałem samochód to odgłos był mocno słyszalny a potem powoli się wyciszał. Możesz psiknąć na pasek podczas pracy silnika trochę wd 40. jeśli to wina paska to odgłos na chwilę powinien ucichnąć. WD 40 szybko się wytrze i wtedy znowu odgłos się pojawi. Co do napinacza to trochę zabawy jest bo jego mocowanie jest z tyłu na dole za silnikiem. Pod pompą wspomagania. Mi osobiście się wydaje że popiskuje ci nowa pompa wody. Pozdro

gelu1
[Usunięty]

Wysłany: 16-12-2010, 07:30   

No to powiem wam ciekawą sytuacje, gdzieś na necie wyczytałem żeby posypać pasek wielorolkowy mąka :) i tak też uczyniłe. No i jakie było moje zdziwienie gdy przestało sie popiskiwanie. Tak że wychodzi na to że pasek sie uślizguje bo raczej w żadne łożysko i niewiem gdzie jeszcze by ta mąka nie weszła. Wydaje mi sie że działą to coś na zasadzie talku, pewnie jest to doraźne polepszenie i trzeba będzie pomyśleć o pasku ale przynajmniej wiem co było przyczyną popiskiwania :)
Ostatnio zmieniony przez Opoya 16-12-2010, 14:20, w całości zmieniany 1 raz  

Natka
[Usunięty]

Wysłany: 16-12-2010, 13:22   

Mój prosty sposób sprawdzenia (w zimie) czy to pasek to mała gałka śniegu i... w pasek. Przestaje na chwilę piszczeć to znaczy, że to pasek prosi o emeryturę. Mimo wszystko piszczy to znaczy, że problem jest poważniejszy ;-)
Ostatnio zmieniony przez Natka 16-12-2010, 14:27, w całości zmieniany 1 raz  

Opoya 
Szarak ST225

Wysłany: 16-12-2010, 14:21   

gelu1, krótko i dosadnie - głupi pomysł... Pomyśl co mąka może zrobić do spółki z wodą, która często jest pod maską...

Opoya ma wysublimowany gust (by foo)
Opoya [...] może wszystko (by Snaco)
Opoya [...] jesteś Boska (by Waluś)
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi :-) Uwielbiam Cie :-) (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)

gelu1
[Usunięty]

Wysłany: 16-12-2010, 19:43   

Przecież nie wsypałem jej tam kilogram hyhy tylko ze dwie szczypty na pasek :) może żadne ciasto sie tam nie upiecze hyhy
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 16-12-2010, 20:23, w całości zmieniany 1 raz  

Opoya 
Szarak ST225

Wysłany: 17-12-2010, 11:54   

gelu1, nie ma znaczenia ile - pomysł jest po prostu kiepski...

Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi :-) Uwielbiam Cie :-) (by bleade)

Misiek1976 
Czarna Wyścigówka

Rok prod. Pumy: 1997
Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 17-12-2010, 14:32   

Moim skromnym zdaniem nie ważny jest sposób lecz rezultat.Potrzeba jest matką wynalazków,chwała tym którzy wymyślają coś nowego znaczy myślą a jak wiemy myślenie ma przyszłość.gelu1 gratuluję pomysłu szkoda,że ciasto z tego nie wyszło,ciekaw jestem jego smaku :smile: Opoya pliss pochwal kolegę i daj troszkę na luz,więcej uśmiechu na codzień :grin:

bania 
MeganeII diesel(ble)

Wysłany: 31-01-2011, 12:53   

witam wszystkich. "podłączę" się tutaj. czy ktoś wie jaką długość ma pasek wielorowkowy do 1.7 z klimą i wspomaganiem? człowiek w sklepie ma dwa i niestety nie jest pewien który będzie ok.
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 31-01-2011, 14:46, w całości zmieniany 1 raz  

Opoya 
Szarak ST225

Wysłany: 31-01-2011, 13:19   

Nie wiem jaką ma długość, ale Microcat zeznaje, że nr FINIS to: 1041194. Po tym numerze sprzedawca powinien się zorientować. Tak czy inaczej, ten dłuższy. :razz:

bania 
MeganeII diesel(ble)

Wysłany: 31-01-2011, 13:49   

no tak - jak sie okazuje rozmiar ma znaczenie :lol: . Numer Motorcraft: EJ6K1930 czy ktoś się orientuje czy to jest oznaczenie długości? sprzedawca właśnie mówił że jeden pasek (ten dłuższy) ma 193 cm!
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 31-01-2011, 14:47, w całości zmieniany 1 raz  

Opoya 
Szarak ST225

Wysłany: 31-01-2011, 15:10   

Sprawdziłam w Microcat - kod podany przez Ciebie jest od tego samego paska, do którego podałam kod FINIS. Długości nie znam.

bania 
MeganeII diesel(ble)

Wysłany: 31-01-2011, 15:18   

Opoya, dzięki. myślę że to będzie ta długość.

Tast 

Rok prod. Pumy: 1997
Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 31-01-2011, 17:28   

Coś w tym musi być, bo ostatnio zmieniałem pasek wieloklinowy u siebie. Kupiłem pasek Contitech'a o oznaczeniu 6PK 1930. Jak na moje 6 symbolizuje ilość rowków (klinów) a 1930 właśnie długość..

Zahariash
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2011, 20:03   

Jestem świeżo po wymianie. Pasek kupiony w sklepie Forda i takie właśnie ma oznaczenie na paragonie 1041194. Oczywiście 1.7 z klimą i wspomaganiem

Odpowiedz do tematu