Delikatne popiskiwanie z okolicy pasaka wielorowkowego? |
Autor |
Wiadomość |
gelu1 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2010, 07:13 Delikatne popiskiwanie z okolicy pasaka wielorowkowego?
|
|
|
Witam.
Mam taki problemik, od momentu jak zaczeła mi lać pompa wody , po jej wymianie z okolic paska dochodzą dziwne odgłosy tak jakby popiskiwanie. Jak jest mróz na dworze to słychać to bardzo delikatnie bądź wogule, a jak sie robi cieplej to juz świerszczyk sobie śpiewa ładnie . Wymieniłem rolke prowadzącą (tą na górze) założyłem nawet troche większą i wymyłem pasek benzyną ekstrakcyjną i przez kilka dni było cicho ale zaraz to powruciło. Niechce wymieniać tak na czuja paska, napinacza i kto wie co jeszcze. Jak można sprawdzić czy to pasek? Są jakieś sposoby żeby przestał piszczeć? Ewentualnie wymieniał ktoś ten napinacz pod silnikiem, ciężko jest jak sie go tam odkręća? |
|
|
|
|
wojteks
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
|
Wysłany: 15-12-2010, 10:17
|
|
|
U mnie takie popiskiwanie było spowodowane właśnie przez pompę wody. Tyle że jak odpalałem samochód to odgłos był mocno słyszalny a potem powoli się wyciszał. Możesz psiknąć na pasek podczas pracy silnika trochę wd 40. jeśli to wina paska to odgłos na chwilę powinien ucichnąć. WD 40 szybko się wytrze i wtedy znowu odgłos się pojawi. Co do napinacza to trochę zabawy jest bo jego mocowanie jest z tyłu na dole za silnikiem. Pod pompą wspomagania. Mi osobiście się wydaje że popiskuje ci nowa pompa wody. Pozdro |
|
|
|
|
gelu1 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-12-2010, 07:30
|
|
|
No to powiem wam ciekawą sytuacje, gdzieś na necie wyczytałem żeby posypać pasek wielorolkowy mąka i tak też uczyniłe. No i jakie było moje zdziwienie gdy przestało sie popiskiwanie. Tak że wychodzi na to że pasek sie uślizguje bo raczej w żadne łożysko i niewiem gdzie jeszcze by ta mąka nie weszła. Wydaje mi sie że działą to coś na zasadzie talku, pewnie jest to doraźne polepszenie i trzeba będzie pomyśleć o pasku ale przynajmniej wiem co było przyczyną popiskiwania |
Ostatnio zmieniony przez Opoya 16-12-2010, 14:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Natka [Usunięty]
|
Wysłany: 16-12-2010, 13:22
|
|
|
Mój prosty sposób sprawdzenia (w zimie) czy to pasek to mała gałka śniegu i... w pasek. Przestaje na chwilę piszczeć to znaczy, że to pasek prosi o emeryturę. Mimo wszystko piszczy to znaczy, że problem jest poważniejszy |
Ostatnio zmieniony przez Natka 16-12-2010, 14:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 16-12-2010, 14:21
|
|
|
gelu1, krótko i dosadnie - głupi pomysł... Pomyśl co mąka może zrobić do spółki z wodą, która często jest pod maską... |
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
|
|
|
|
|
gelu1 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-12-2010, 19:43
|
|
|
Przecież nie wsypałem jej tam kilogram hyhy tylko ze dwie szczypty na pasek może żadne ciasto sie tam nie upiecze hyhy |
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 16-12-2010, 20:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 17-12-2010, 11:54
|
|
|
gelu1, nie ma znaczenia ile - pomysł jest po prostu kiepski... |
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
|
|
|
|
|
Misiek1976
Czarna Wyścigówka
Rok prod. Pumy: 1997
Kolor Pumy: Panther Black
|
Wysłany: 17-12-2010, 14:32
|
|
|
Moim skromnym zdaniem nie ważny jest sposób lecz rezultat.Potrzeba jest matką wynalazków,chwała tym którzy wymyślają coś nowego znaczy myślą a jak wiemy myślenie ma przyszłość.gelu1 gratuluję pomysłu szkoda,że ciasto z tego nie wyszło,ciekaw jestem jego smaku Opoya pliss pochwal kolegę i daj troszkę na luz,więcej uśmiechu na codzień |
_________________ Wczoraj minęło,
jutro jeszcze nie nadeszło.
Życie jest dzisiaj.
|
|
|
|
|
bania
MeganeII diesel(ble)
|
Wysłany: 31-01-2011, 12:53
|
|
|
witam wszystkich. "podłączę" się tutaj. czy ktoś wie jaką długość ma pasek wielorowkowy do 1.7 z klimą i wspomaganiem? człowiek w sklepie ma dwa i niestety nie jest pewien który będzie ok. |
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 31-01-2011, 14:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 31-01-2011, 13:19
|
|
|
Nie wiem jaką ma długość, ale Microcat zeznaje, że nr FINIS to: 1041194. Po tym numerze sprzedawca powinien się zorientować. Tak czy inaczej, ten dłuższy. |
|
|
|
|
|
bania
MeganeII diesel(ble)
|
Wysłany: 31-01-2011, 13:49
|
|
|
no tak - jak sie okazuje rozmiar ma znaczenie . Numer Motorcraft: EJ6K1930 czy ktoś się orientuje czy to jest oznaczenie długości? sprzedawca właśnie mówił że jeden pasek (ten dłuższy) ma 193 cm! |
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 31-01-2011, 14:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 31-01-2011, 15:10
|
|
|
Sprawdziłam w Microcat - kod podany przez Ciebie jest od tego samego paska, do którego podałam kod FINIS. Długości nie znam. |
|
|
|
|
|
bania
MeganeII diesel(ble)
|
Wysłany: 31-01-2011, 15:18
|
|
|
Opoya, dzięki. myślę że to będzie ta długość. |
_________________ obecnie Megane II diesel(ble) |
|
|
|
|
Tast
Rok prod. Pumy: 1997
Kolor Pumy: Moondust Silver
|
Wysłany: 31-01-2011, 17:28
|
|
|
Coś w tym musi być, bo ostatnio zmieniałem pasek wieloklinowy u siebie. Kupiłem pasek Contitech'a o oznaczeniu 6PK 1930. Jak na moje 6 symbolizuje ilość rowków (klinów) a 1930 właśnie długość.. |
|
|
|
|
Zahariash [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2011, 20:03
|
|
|
Jestem świeżo po wymianie. Pasek kupiony w sklepie Forda i takie właśnie ma oznaczenie na paragonie 1041194. Oczywiście 1.7 z klimą i wspomaganiem |
|
|
|
|
|