Mam pytanie odnośnie czujnika położenia wałka rozrządu. Jestem ciekaw czy ktoś z was miał już z tym elementem problemy, a jeżeli tak to jakie były objawy tej usterki. Mi na kompie wyskoczła usterak zmiennych faz czy coś w tym stylu i mechanik powiedział że trzeba będzie wymienić właśnie ten czujnik. A jeszcze lepiej by było gdyby ktoś posiadał wiedzę na temet tego czy można ten czujnik pomierzyć i jakie wartości powinny wychodzić.
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję
Pozdro
paw_chb [Usunięty]
Wysłany: 10-09-2008, 08:35
Ja chyba właśnie to miałem i po pewnym czasie obroty mi szlały tzn jak wrzóciłem na luz to szły tak czy sikak do góry:/
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Wysłany: 10-09-2008, 11:25
temat czujnika położenia wałka rozrządu mam już obcykany. czujnik ten jest używany przez silnik do rozpoznania cylindra i daje impuls do kompa czy wariator ustawił wałek we właściwym poziomie. jego uszkodzenie może powodować zamulenie silnika, trudności z odpaleniem ale na pewno nie wzrost prędkości obrotowej silnika. Moim zdaniem jeżeli po zluzowaniu silnika wzrastają obroty to na 90% jest to zawór bocznikowy czyli tzw silnik krokowy. jeżeli nie jest do końca padnięty to można go wykręcić i psiknąć smarem w otwory i powinien jeszcze pochodzić pozdro
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Wysłany: 11-09-2008, 16:21
oj ale chyba nie z czujnikiem położenia wałka rozrządu a z czujnikiem położenia wału korbowego. Działają podobnie ale jak spitoli się to drugie to rzeczywiście kaplica. jeżeli chodzi o to pierwsze to nawet odłączałem go w czasie pracy silnika i jedynym objawem było delikatne zająknięcie silnika. nie jest to jednak czujnik bez którego silnik nie może ruszyć choć oczywiście nie będzie działał jak należy pozdo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum