Wystapiło to kilkanaście razy podczas jazdy na odcinku 120km - po zdjeciu nogi z gazu - wrzuceniu "luzu" obroty nie spadly - wrecz podnosily sie - za kilka chwil wszystko bylo OK i tak niestety Kilka razy - efekt podobny do zaciecia pedalu gazu ?? - Maz sprawdzal linke i "wydaje" sie wszystko OK - w dniu dzisiejszym przejechalam okolo 50 km i nic takiego nie wystapilo - bede wdzieczna za wszelkie sugestie/pomoc .
PS. Silnik 1.4 ZETEC - rocznik 2000
laurenth1981 [Usunięty]
Wysłany: 03-11-2008, 16:35
U mnie też coś podobnego było i po podłączeniu do kompa okazało się, że somdę lambda trzeba wymienić Najlepiej jedz na stację lub do elektryka i niech podłączy ci do kompa - wtedy będziesz wiedziała od czego to może być
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Wysłany: 03-11-2008, 20:23
podłączenie do kompa oczywiście zawsze ułatwia sprawę ale też kosztuje a takie objawy standardowo daje uszkodzony zawór bocznikowy który w innych samochodach nazywa się silniczkiem krokowym. Można go odkręcić i psiknąć jakimś smarem w kanalik zazwyczaj jest tak że się po prostu zacina. jeżeli to nic nie da to można wtedy jechać na kompa. pozdro:)
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 03-11-2008, 23:34
Z mojego doświadczenia z takim przypadkiem wiem, że winny jest albo zabrudzony przepływomierz powietrza, albo zawór bocznikowy.
Oczywiście warto warto udać się do elektromechanika przed wymianą czegokolwiek, bo taka wizyta to max 100zł, a ceny części to minimum 200zł
Wysłany: 04-11-2008, 20:48
Dziękuję Ślicznie wszystkim za pomoc -jestem zdumiona (ogromnie poooozytywnie) licznymi odpowiedziami - zgodnie z zaleceniami zostal wyczyszczony silnik krokowy - choc biorac (podobno) pod uwage fakt, ze jak bylo wszystko OK a jalowe obroty byly idealne to nie jego wina - sprawdzono takze i rowniez (podobno) winna byla sprezya, ktora odbija linke gazu - gdzies przy przepustnicy - na razie zrobilam 230km i wszystko OK - POZDRAWIAM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum