Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 07-07-2013, 23:26
Dzięki bardzo.
Sorry, że tak dopytuję, ale z mechaniki jestem "lewy" ;/
Wcześniej pisałeś, ze "Prawdopodobnie czujnik. Skaner Ci powie który. Od tego bym zaczął ." Mam wiec rozumieć, ze czujników jest kilka ??
Bez podłączenia Pumy do komputera się nie obejdzie ;/ ??
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 10-07-2013, 09:00, w całości zmieniany 1 raz
Zahariash [Usunięty]
Wysłany: 08-07-2013, 00:02
Czujniki są cztery (dwa z przodu i dwa z tyłu)
Jeśli padł z przodu, to pół biedy, bo wymieniasz tylko ten uszkodzony. Jeśli padł z tyłu, to gorzej, bo musisz wymieniać oba.
Bez skanera raczej się nie obejdzie, ale zdaje się, że jest jakaś aplikacja na telefony (Tast może podpowiedzieć coś więcej )
2.) Bierzesz najprostszy multimetr i sprawdzasz rezystancję na każdym z czujników po kolei, musi być w okolicach 1 kOhma (złącza od przednich czujników znajdziesz za nadkolem, a od tylnych pośrodku belki), później przełączasz multimetr na pomiar napięcia przemiennego i kręcisz kołem którego czujnik badasz, powinno się indukować około 500 mV (jeśli dobrze pamiętam). Uszkodzony czujnik albo będzie miał złą rezystancję, albo nie będzie indukował napięcia albo to i to .
Aplikacja na telefony współpracuję z wersją interfejsu ELM na bluetooth, ale niestety błędów ABSu nie pokazuje...
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 23-11-2013, 16:47
Odkopie, gdyż ja mam dwa przednie uszkodzone, pytanie mam takie jak się sprawują Wam te czujniki z allegro? za 50 zł to pewnie jakiś chinol tylko ile i czy prawidłowo to podziała?
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Radiant Red
Wysłany: 24-11-2013, 00:12
W tym temacie pisałem o swoim problemie z ABS-em http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=6294 Powodem okazał się uszkodzony przedni prawy czujnik, który wymieniłem na nowy z Allegro. Czujnik, jak i sam ABS działa prawidłowo i nie ma z nim żadnych problemów. Polecam kupić czujnik od użytkownika Byzik. http://allegro.pl/czujnik...3653642223.html Kupiłem identyczny. Piszą, że nie jest to chiński wyrób. Do tego masz 12 miesięcy gwarancji. Ja na swoim jeżdżę od marca 2011 roku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum