Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Stukanie w silniku - czy to zawory?
Autor Wiadomość
Maciek 
A6 4.2 QUATTRO

Wysłany: 15-11-2010, 18:01   Stukanie w silniku - czy to zawory?

Od jakiegoś czasu słyszę na biegu jałowym ciche, głuche puknięcie regularnie co ok 5 sekund, "takie puk" a czasem podwójnie pukpuk i tak cały czas, po otworzeniu maski, obejrzeniu rolek od alternatora i wszystkiego co mogłoby jakieś bicie powodować czy taki odgłos słyszę że dochodzi to z silnika, dźwięk jest bardzo cichy, nie zwróciłbym na niego uwagi, gdyby nie to, że owe puknięcie nie jest tylko słyszalne, ale i odczuwalne np gdy trzymam nogę na pedale hamulca jak jest na biegu jałowym puma. czy to mogą być zawory, bo tak wogóle to trzeba je regulować co ileś tam tys km? czy to coś poważnego? czy może to być objaw zużytej poduszki silnika lub skrzyni? może to jakaś pompa? spotkał się ktoś z takim tym pukiem, który ciężko opisać? na mechanika nie mam kasy więc nie wiem czy jeździć z tym dalej i wydawać ostatnie grosze na benzynę czy zacząć odkładać bo mogę coś uszkodzić, nie znam dobrze się na silniku, pomocy

Franek
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2010, 18:23   

Ja bym obstawiał, że słyszysz to:

http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=2202
Poczynając od mojego posta z 13-10-2008, 14:59

Czuwaj!

Maciek 
A6 4.2 QUATTRO

Wysłany: 16-11-2010, 19:30   

chciałbym, żeby to był tylko taki silniczek, ale nie mam obiegu wewnętrznego ani klimatyzacji, nie czuję żadnego zapachu z nawiewu a owe stukanie dochodzi z silnika. macie pomysły?

[ Dodano: 03-01-2011, 16:21 ]
problem się w końcu rozwiązał - owe stukanie nie ma nic wspólnego z silnikiem - regularny stuk to nic innego jak przebicie na elektrozaworze nagrzewnicy w pozycji innej niż max ciepłe lub max zimne i ten tłoczek wtedy się przemieszcza powodując "rzucanie" całym elektrozaworem a z wodą się to niesie tak jakby ktoś gumowym młotkiem pukał gdzieś w samochód :)
Temat do zamknięcia czy usunięcia

Odpowiedz do tematu